Hoe werkt groen vliegen en waarom is het belangrijk?

inpakken reiskoffer reisproducten

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Vliegschaamte, we hebben er vast allemaal al eens van gehoord. Er zijn steeds meer mensen die er last van hebben. Misschien ook wel terecht, aangezien vliegen echt enorm slecht is voor het milieu! Mede door deze vliegschaamte wordt de optie ‘groen vliegen‘ steeds populairder. Maar wat is groener vliegen eigenlijk en waarom is groener vliegen belangrijk?

Dat én meer weet je na het lezen van deze blog!

Infographic over groen vliegen

Wij hebben een infographic gemaakt zodat de belangrijkste informatie over groen vliegen in een oog opslag te zien is. Meer informatie? Lees dan de gehele blog :)!

Infographic groen vliegen

Hoe werkt groen vliegen?

Er zijn erg veel vliegtuigmaatschappijen die een ‘groen vliegen-service’ aanbieden. De meeste vormen van groen vliegen werken als volgt: je vliegt zelf niet milieuvriendelijker, echter compenseer je wat van de CO2-uitstoot door te doneren aan een herbebossingsprogramma. Deze donatie zit in de prijs van de vliegticket verwerkt en gaat direct naar projecten als ‘CO2OL Tropical Mix’.

Groen vliegen bestaat dus niet echt, maar je kunt wel wat van je de voetafdruk van je vlucht verminderen door milieuvriendelijker te vliegen.

uitzicht uit vliegtuigraam
groen vliegen vliegtuig
schaduw vliegtuig

Waarom is groen vliegen belangrijk?

Maar waarom is duurzamer vliegen belangrijk? Dit is belangrijk omdat de luchtvaart verantwoordelijk voor ruim 2% van alle CO2-uitstoot. Daarnaast zal het aantal mensen die vliegt naar schatting over twintig jaar nog eens verdubbeld zijn.

De luchtvaart heeft dus een enorme impact op de natuur en als we niet stoppen met/duurzamer gaan vliegen zal deze negatieve impact alleen maar groter worden. We raden het dan ook af om überhaupt te vliegen (dus ook duurzamer vliegen) en willen je graag helpen een andere optie te vinden. Lees bijvoorbeeld onze blogs over de voordelen van busvakanties of treinvakanties. Maar als je dan toch wil vliegen kun je door groen te vliegen de negatieve effecten wat verminderen. Want ook bij (groen) vliegen geldt: alle kleine beetjes helpen!

Welke maatschappijen zijn het meest en het minst duurzaam?

Fairtrail heeft in 2020 een lijst opgesteld met de minst en meest vervuilende maatschappijen die vanaf Schiphol vertrekken.

Minst vervuilend:

 1. TUI fly
 2. KLM
 3. Aegan Airlines
 4. Transavia
 5. Air Lingus

Meest vervuilend:

 1. Kenya Airlines
 2. Singapore Airlines
 3. Royal Jordanain Airlines
 4. Swiss Int. Air Lines
 5. Royal Air Maroc

Overige tips om duurzamer te vliegen

Zoals aangegeven raden wij het erg af om te vliegen, dus ook milieuvriendelijker vliegen. Maar als je echt wil vliegen zijn er naast het kiezen voor een ‘groen vliegen-service’ nog andere dingen die je kunt doen om duurzamer te vliegen. Wij hebben twee dingen voor jou op een rijtje gezet.

 1. Kies een rechtstreekse vlucht

Het klinkt ergens logisch, maar toch wordt het vaak vergeten. Je kunt groener vliegen door voor een rechtstreekse vlucht te kiezen. Als je namelijk moet overstappen vlieg je om, wat uiteraard tot meer CO-2 uitstoot leidt. Dit is dus een gemakkelijke manier om milieuvriendelijker te vliegen.

 1. Kies de juiste stoel

‘Kies de juiste stoel?’ Ja ook de keuze van je stoel heeft impact op de CO-2 uitstoot van je vlucht. Door een economy class stoel te kiezen in plaats van een luxere variant vlieg je groener. Dit omdat deze stoelen minder ruimte innemen, waardoor meer mensen in het vliegtuig passen. Hierdoor vliegt iedereen per saldo dus wat milieuvriendelijker.

Go green!

Ook met de reisartikelen die je meeneemt kun je het verschil maken. Het beste is natuurlijk om helemaal geen nieuwe reisartikelen te kopen, maar als het dan echt nodig is… kies dan duurzaam :).

Zo zijn er bijvoorbeeld erg mooie en duurzame alternatieven voor de standaard reiskoffer. Lees onze blog met alles wat je moet weten over duurzame reiskoffers of bekijk er direct de opties die wij aanraden via onderstaande links!

Ook is iets te drinken onderweg altijd prettig. Bij de keuze voor een drinkfles kun je ook voor duurzaam gaan. Wij staan volledig achter de boodschap van Dopper. Heb jij al een Dopper in huis? Neem deze dan mij op reis! Heb jij hem nog niet? Bemachtig er eentje en help mee aan een beter milieu :).

Bekijk deze video van Dopper

Je hebt normale Doppers, maar wij zijn voornamelijk fan van de thermos-Dopper. Met de thermos-Dopper houd je je drankjes namelijk 24 uur koel of 9 uur warm. Ideaal voor onderweg dus.

Thermos-Dopper waterfles
Thermos-Dopper

Vlieg zo min mogelijk!

Sorry dat we in herhaling vallen maar we vinden het belangrijk om het nog één laatste keer te benadrukken. Vlieg zo min mogelijk, dit geldt ook voor groen vliegen! Kies in plaats van (groen) vliegen bijvoorbeeld voor de trein of bus. Dit scheelt enorm veel in CO-2. Beide opties stoten gemiddeld namelijk nog geen 20% uit van een vliegreis. Tevens hebben treinvakanties en busvakanties erg veel voordelen. Lees over deze voordelen in onze blogs!

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn