Ontdek de ecovriendelijke regio’s van Noord-Spanje

Tijdens onze bijzondere en zo duurzaam als mogelijke rondreizen in Spanje kunt u de geheimen van de vele onontdekte en authentieke plaatsen in Spanje ontdekken. Van biosfeerreservaten tot biologische gastronomie en slowfood en van de talloze ambachtelijke producten en specialiteiten, culturele hoogtepunten tot prachtige en bijzondere ecohotels.

Asturië, Galicië, Baskenland en Rioja tot de Spaanse Pyreneeën en Aragón. Genoeg prachtige en karakteristieke regio’s om te ontdekken en te bewonderen. Uiteraard kunnen al onze rondreizen naar uw persoonlijke wensen en voorkeuren op maat worden aangepast. Voor meer info en boekingen, bekijk deze pagina!

Asturië

Het prinsdom Asturië is één van de zeventien autonome regio’s van Spanje en ligt in het noordwesten van het land, tussen het Cantabrische Gebergte en de Cantabrische Zee, tussen de regio’s Galicië en Cantabrië. Asturië neemt in de Spaanse geschiedenis een bijzondere plaats in omdat dit het enige christelijke gebied was toen de rest van het Iberisch Schiereiland Moors bezet was tijdens de middeleeuwen. Het kruis op de vlag van Asturië herinnert hier nog aan. Ook om die reden heeft de kroonprins van Spanje de titel ‘prins van Asturië’.

Asturië geniet een vrij grote bekendheid vanwege de landbouwproducten en de bijbehorende schotels die er vandaan komen. Daarnaast staat Asturië bekend om zijn heerlijke koeien- en geitenkazen. De bekendste daarvan is de cabrales, een blauw geaderde koeienkaas. Maar het meest staat het prinsdom bekend om de verschillende cidersoorten die er vandaan komen. De cider wordt vanaf grote hoogte in het glas geschonken zodat het een sprankelende smaak krijgt, vergelijkbaar met die van champagne.

Galicië

Galicië ligt in het uiterste noordwesten van het Iberisch Schiereiland en grenst in het zuiden aan Portugal en in het oosten aan de andere Spaanse autonome regio’s Asturië en Castilië en León. De hoofdstad van Galicië is Santiago de Compostella, maar de grootste stad is Vigo en de grootste agglomeratie A Coruña. Galicië heeft twee officiële talen, het Galicisch en het Spaans. De provincie is vooral populair bij de Spanjaarden zelf, speciaal bij diegenen die ’s zomers de hitte willen ontvluchten.

De vissector is de grootste van Spanje en vissersboten uit Galicië bevissen de hele Atlantische Oceaan. Ook de (duurzame) kweek van mosselen en andere schelpdieren is belangrijk. De laatste jaren speelt de kunstmatige productie van algen een steeds belangrijkere rol.

Ten slotte is in Galicië het grondgebied van de biosfeer Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo Reserve te vinden tussen machtige rivieren, ruige kliffen en glooiende bergen. Het is een sub-kustgebied van 300 meter gemiddelde hoogte, waar de kusten, valleien en bergen overheersen, prachtig omlijst door de stroomgebieden van de rivieren Mero en Mandeo. De uitstekende kwaliteit tuinproducten, visproducten (Lorbé-mosselen of sardines) en uitstekende wijnen behoren tot de culinaire hoogtepunten. De Mariñas van A Coruña zijn daarom een ​​bestemming voor biologische gastronomie van topkwaliteit en een tempel voor slow food.

In de regio’s Asturië en Galicië kunt u de geheimen van de vele onontgonnen plaatsen in het noorden van Spanje ontdekken. Fuentes del Narcea, Degaña en Ibias Natural Park zijn unieke plekken met immense en pure eiken- en beukenbossen die contrasteren met uitgestrekte wijngaarden en sub alpiene landschappen in de hooglanden.

Aan de andere kant ligt het grondgebied van het biosfeerreservaat Mariñas Coruñesas en Terras do Mandeo tussen rivieren, kliffen en bergen. Het gebied valt op door tuinproducten van uitstekende kwaliteit, visproducten (Lorbé-mosselen of sardines) en uitstekende wijnen. De Mariñas Coruñesas is daarom een ​​bestemming voor biologische gastronomie van topkwaliteit en een tempel voor slow food.

Baskenland

Spaans Baskenland is een autonome regio en ligt aan de Atlantische Oceaan in het noorden van Spanje, ten westen van de Pyreneeën en de grens met Frankrijk. De hoofdstad van de autonome regio is Vitoria-Gasteiz maar de grootste stad is Bilbao. In Frankrijk ligt ook nog een Frans gedeelte van Baskenland.

De autonome regio Baskenland is officieel tweetalig: zowel het Spaans als het Baskisch zijn officiële talen. De Baskische taal is een taalkundig raadsel en vertoont geen enkele overeenkomst met welke andere taal dan ook. De Baskische Costa biedt u een zintuiglijke reis langs een aantal essentiële punten van Baskenland: Landschappen en geluiden van de zee en het bos, net als de smaak van de beste bouillons, wijn en cider vergezeld van lokale gastronomische producten.

Als u de omgeving graag wilt leren kennen, is San Sebastián het perfecte startpunt om Getaria, het epicentrum van Txakoli, het elegante Zarautz,  een prachtige wandeltocht langs de kust van Biskaia (van Armitza tot Plentzia) of het prachtige Hondarribia te ontdekken. Neem de Flysch-route vanaf de stad Zumaia of organiseer een kleine route door Frans Baskenland. De bijzondere en populaire architectuur van de Noordkust wordt weerspiegeld in de vele vissershuizen van Bormeo. En in San Juan de Gastelugatxe kunt u de schoonheid ervaren van dit unieke en spectaculaire landschap in het biosfeer Urdaibai Natuurreservaat.

In Txakoli ontdekt  u de typische (biologische) familie wijngaarden in de unieke landschappen en moet u absoluut de wijnen (én lokale kazen en andere delicatessen) gaan proeven. En in het mooie en sfeervolle Bilbao is een bezoek aan het beroemde Guggenheim Museum en een pinxtos (Baskische tapas) tour langs de vele kleine barretjes en restaurantjes in het Old Quarter een absolute must-do.

Aragón

Aragón is gelegen in het noordoosten van Spanje. De hoofdstad van Aragón is Zaragoza. De noordelijke grens met Frankrijk wordt gevormd door de pieken van de Pyreneeën. Het centrale deel van Aragón is vlakker, hier bevindt zich de stroomvlakte van de Ebro, die de staat van oost naar west doorkruist.

Het huidige Aragón was de kern van een middeleeuws koninkrijk, dat in de 15e eeuw heel het oosten van Spanje beheerste en zijn invloed over het westen van de Middellandse Zee uitbreidde tot Italië en Griekenland. Tegenwoordig is het een prachtige en authentieke regio die zowel op het gebied van cultuur, natuur en (outdoor) avontuur ontzettend veel te bieden heeft voor de reiziger die op zoek is naar een pure en ongerepte reiservaring.

Wil je outdoor avonturen beleven in Spanje? Neem dan altijd een goed outdoor waterfilter mee, zodat je drinkwater hebt

Wandelen met een lokale herder in adembenemende “Bal de Chistau”, een bezoek aan de bijzondere stad Tella, hiken in het Ordesa National Park, de romaanse architectuur ontdekken in dorpjes als Roda de Isábena en Aínsa, een route volgen langs de grotschilderingen in het natuurpark van de Sierra y Canyons de Guara (Werelderfgoed van Unesco), lokale bierbrouwerijen of biologische bijenfarms bezoeken, fietsen door de schitterende Tena Vallei zijn slechts een paar van de activiteiten die u kunt ontplooien in deze prachtige en rustige regio.

De Pyreneeën

Zij vormen een gebergte in Zuidwest-Europa en vormen sinds 1659 de natuurlijke grens van Spanje en Frankrijk. Het gebergte strekt zich uit over ongeveer 430 kilometer, van het westen naar het oosten, van de Golf van Biskaje naar de Middellandse Zee. De hoogste berg in de keten is de Aneto (3404 meter), gelegen in het uiterste noordoosten van het Spaanse Aragón.

De Pyreneeën bestrijken in totaal zes Franse departementen en vier Spaanse regio’s; het dwergstaatje Andorra ligt volledig in het gebergte. Er zijn aan Franse en Spaanse kant diverse natuurreservaten.

U kunt hier volop genieten van een aantal unieke Spaanse landschappen. Het unieke vulkanische landschap van La Garrotxa in Gerona, in het gebied van de Catalaanse Pré Pyreneeën is adembenemend: de aanwezige vulkanische kegels zijn bedekt met groen en de vele klimpaden maken het mogelijk om optimaal van het adembenemende landschap te genieten.

Bovendien zijn de bossen in het voorjaar gevuld met de geluiden van vogels en vlinders. Sommige steden in de regio hebben hun charme en lay-out van de romaanse architectuur behouden, waardoor ze absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken.

Ontdek ook het hart van de Huesca Pyreneeën: Geopark Sobrarbe. In elke hoek van dit gebergte kunt u een stukje van de puzzel van de geschiedenis van de aarde vinden, die zowel letterlijk als figuurlijk in de rotsen staat geschreven. U kunt hier wilde, mooie, authentieke en enkele afgelegen plaatsen bezoeken. Van hoge bergmeren tot valleien vol verhalen en eeuwenoude tradities. Laat u vooral vergezellen van lokale gidsen, die zijn gecertificeerd met het European Charter for Sustainable Tourism en daarmee garanderen dat reizigers de bijdrage aan lokale ontwikkeling en het behoud van de biodiversiteit van beschermde gebieden respecteren.

natuurpark-posets-maladeta-pyreneeen.jpg

We Travel Eco  

WeTravelEco is een online reisorganisatie, die zich richt op zo duurzaam en verantwoord mogelijke reizen. WeTravelEco is zich bewust van en realistisch over het feit dat het aanbod van duurzame en milieuvriendelijke reisinitiatieven nog steeds nieuw en in ontwikkeling is, dus willen ze de beste opties bieden zonder te pretenderen dat ze de enige en/of beste oplossingen hebben. Tegelijkertijd heeft WTE de hoogste ambities om het concept en de bewustwording van duurzaam reizen voor reizigers te ontwikkelen, verbeteren en vergroten.

Bij alle rondreizen hebben zij, volgens het WeTravelEco-beleid en -concept, uiteraard zorgvuldig gekeken naar de meest duurzame activiteiten. Zo bieden zij onder andere in Amsterdam een grachtentocht aan met een elektrische boot of een paddleboard tour, biologische food experiences in Denemarken en Colombia, fietstours door steden als Buenos Aires en Kaapstad, een kanotocht in Zweden, rondritten door Bangkok en Lissabon met een elektrische tuktuk en een aantal schitterende wandeltochten in bijvoorbeeld Spanje en Bhutan. Ook alle aangeboden hotels hebben een duurzaamheidsbeleid en worden hierbij gewaardeerd door middel van een Eco-rating, die u per reis kunt terug vinden op de website.

Speciale aanbieding voor de Green Tourist-lezers: voor elke WeTravelEco (maatwerk) rondreis naar Spanje geven wij u een speciale Green Tourist-korting van €100 per boeking. De korting is geldig voor boekingen gemaakt voor 1 januari 2024, met minimaal 2 personen en is niet geldig in combinatie met andere kortingsbonnen en/of WeTravelEco acties. Vermeld bij uw specifieke Spanje-aanvraag op onze website of uw directe aanvraag via info@wetraveleco.com: “Green Tourist Spanje actie”.

Let op, betaalde advertentie! Dit artikel is geschreven in samenwerking met https://wetraveleco.com/.

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Volg jij ons al op Instagram?

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn

Wij maken in al onze blogs gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet via deze links ontvangen wij een klein bedrag, dat ons onder andere helpt de website live te houden en nieuwe content te schrijven.