Wandelen op Texel: 3 mooiste wandelroutes

inpakken reiskoffer reisproducten

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Wandelen op Texel is een geweldige manier om het eiland Texel te verkennen. Er zijn veel verschillende wandelroutes op Texel. Texel is hiermee echt een paradijs voor wandelaars, van jong tot oud. Door te wandelen op Texel kun je erg veel soorten natuur verkennen. De verschillende wandelroutes op Texel brengen je namelijk langs bossen, duinen, het strand of de dorpen van Texel. Dat er zoveel wandelroutes op Texel zijn betekent dat er voor iedere wandelaar wat wils is.

Wij van The Green Tourist wandelen graag over de vele wandelroutes die Texel kent. Wij hebben ondertussen ook al iedere wandelroute op Texel bewandeld. In deze blog delen wij wat de 3 beste wandelroutes op Texel zijn, althans wat wij de 3 beste wandelroutes op Texel vinden :).

Wandelroute op Texel voor de vogelliefhebbers

Er zijn enorm veel mooie vogels te vinden op Texel. Zou je graag al wandelend vogels willen spotten? Wandel dan vooral langs de Waddenkust van Texel (Wandelroute 530878). Deze 3 uur en 22 minuten durende wandelroute op Texel begint vanaf Den Burg, een dorpje wat in de 17e door de VOC als aanlegplaats werd gebruikt.

Vanaf Den Burg wandel je langzaam richting de dijk, waar je vervolgens langs de waddenkust wandelt. Vanaf dit deel van de wandelroute op Texel heb je goed zicht op de broedende vogels in de verschillende natuurgebiedjes.

Wij hebben zelf deze wandelroute op Texel meerdere keren gelopen en vinden hem fantastisch. Sinds een tijd nemen wij een vogelboekje voor de wadden mee samen met een goede verrekijker. Dit maakt het wandelen op Texel wat ons betreft nog veel leuker! Probeer het dan ook zeker eens :).

Ohja, een tip! Een kwaliteits verrekijker hoeft niet duur te zijn. Wij hebben zelf de verrekijker van TravelHawk en zijn er erg tevreden over. Hij is mooi klein, waardoor hij tijdens het wandelen op Texel makkelijk mee kan. Mocht je nog geen verrekijker hebben, dan is deze perfect :).

zeemeeuw op texel

Wandelen op Texel voor duinliefhebbers

Ook als je graag door duinen wandelt is wandelen op Texel ideaal. Voor duinliefhebbers raden wij de ANWB Wandelroute Struinen door Texelse duinen aan. Tijdens het bewandelen van deze wandelroute door Nationaal Park Duinen van Texel val je van de ene verbazing in de ander. Tijdens het wandelen kom je langs de steile duinen, zoetwaterplassen en mooie heidevelden van Texel.

Het noordelijke deel van de wandelroute op Texel brengt je langs de Slufter. De Slufter is de thuisbasis van veel soorten vogels en heeft een open verbinding met zee, wat het erg bijzonder maakt.

Vergeet je ook tijdens het bewandelen van deze wandelroute op Texel niet je vogelboekje en verrekijker ;)? Wij gebruiken dit vogelboekje voor de wadden en deze verrekijker van TravelHawk.

duinen strand wandelen op texel

Wandelen op Texel voor de geschiedenisliefhebbers

De wandelaars die geschiedenis enorm interessant vinden raden wij aan het boekje ‘Op oorlogspad‘ te kopen, welke voor €5 te koop is bij Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel en VVV Texel. Dit boekje bevat meerdere wandelroutes op Texel van in totaal 60 kilometer. Het boekje leidt langs je verschillende plekken met bijzondere oorlogsverhalen vanuit de Tweede Wereldoorlog waar je naar kan luisteren.

Met deze wandelroute kun je een wandeling perfect combineren met leren over onze geschiedenis. Na het bewandelen van deze wandelroute weet je bijvoorbeeld waarom er soldaten uit Georgië begraven zijn op Texel ;).

Deze wandelroute is, door de educatieve aard, perfect als je je kinderen op een leuke manier iets wil bijbrengen over onze geschiedenis.

bunkertrap texel

Sfeerbeelden van Texel

Kun je niet wachten om te wandelen op Texel? Bekijk dan deze prachtige drone video waarop je Texel kunt bewonderen. In deze video komt bijvoorbeeld ook de Slufter voorbij, je bent er zo al half aan het wandelen ;).

Wat nodig voor het wandelen op Texel

Wanneer je gaat wandelen op Texel is het belangrijk om de juiste wandelspullen mee te nemen. Hier zullen we de belangrijkste wandelspullen opsommen:

Wil je een uitgebreide blog lezen waarmee je je perfect kan voorbereiden op het wandelen? Lees dan onze blog met tips voor wandelen.

heide met duinen

Tijdens welk seizoen is het leuk om te wandelen op Texel?

Wij hebben een aantal keer de vraag gekregen tijdens welk seizoen je het beste kunt wandelen op Texel. Wij zijn van mening dat het niet veel uitmaakt wanneer je er gaat wandelen. Ieder seizoen heeft namelijk zijn eigen charmes.

Wij zullen hier de charmes van het wandelen op Texel per seizoen kort benoemen. Zo kun jij een betere afweging maken wanneer jij graag Texel zou willen verkennen ;).

Wandeling tijdens de zomer

De zomer is de perfecte tijd om Texel te verkennen, aangezien er tijdens de zomer de meeste wandelroutes beschikbaar zijn. Tijdens de zomer is het erg leuk om door het prachtige boerenland te lopen en op een bankje te genieten van de schapen.

Een andere fantastische optie voor wanneer je in de zomer op Texel gaat wandelen is een wandelroute door de duinen en/of de kust. Je kunt aan het eind van je wandelroute perfect bijkomen bij een van de strandtentjes.

Wandeling tijdens de herfst

Een van onze favoriete dingen aan de herfst op Texel zijn de kleuren. De bladeren aan de bomen veranderen van kleur, wat tot magische plaatjes leidt. Wat ons betreft kun je in de herfst dan ook het beste door een van de bossen van Texel wandelen.

Wandeling in de winter

Een van onze favoriete dingen aan wandelen op Texel in de winter is dat je de schoonheid van het eiland op een totaal andere manier ziet als het eiland bedekt is met sneeuw. Het wandelen door de dennenbossen van Texel is onze favoriet wanneer we er in de winter zijn. Er zijn in de winter genoeg mooie wandelroutes die door deze dennenbossen gaan.

Ook is het erg leuk om, wanneer je in de winter op Texel bent, om een wandelroute over de duinen te nemen. Als je hier gaat wandelen op Texel is het echter wel extra belangrijk om je goed aan te kleden! De wind kan namelijk erg hard en koud zijn als je in de winter wandelt op Texel.

Kampeer je in de winter? Vergeet je camping kachel niet!

Kampeer je tijdens je wandelvakantie op Texel? Kamperen is super leuk, maar kan ook wat koud zijn! Maar je hoeft het tijdens je overnachting niet koud te hebben, aangezien er camping kachels bestaan!

Een camping kachel is de perfecte oplossing om je warm te houden tijdens het kamperen. Een camping kachel is klein, licht en gemakkelijk te gebruiken – je kunt ze dus overal mee naartoe nemen. Daarnaast zijn elektrische camping kachels ook nog eens duurzaam!

Met een camping kachel kun je door de heerlijke warmte dus ook wanneer het kouder is op Texel lekker slapen. Ideaal toch?

Maar wat is de beste (elektrische) camping kachel? Wij hebben een vergelijking geschreven zodat jij de beste camping kachel voor jou kan vinden!

Wandeling in de lente

De lente is een geweldige tijd om op Texel te wandelen, aangezien het er dan vaak al erg mooi weer is en je er dus kunt genieten van de eerste zonnestralen.

Ook worden de lammetjes op Texel geboren tijdens de lente. De kans dat je tijdens het wandelen op Texel een lammetje tegen komt is dus erg groot. Voor ons was vooral dit erg leuk aan het wandelen op Texel tijdens de lente 🙂

Schaap op texel

Voorbereiden wandelen op texel

Wij willen nog een keer benoemen dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden op het wandelen op Texel. Dit doe je door een leuke wandelroute op Texel te kiezen, de juiste wandelspullen mee te nemen en jezelf voor te bereiden op het wandelen van lange afstanden.

Wil je weten hoe je je voor kan bereiden op het wandelen van lange afstanden. Lees onze blog over het wandelen van lange afstanden.

Wil je weten welke wandelspullen je zeker niet mag vergeten tijdens het wandelen op Texel? Lees onze blog met tips over welke wandelspullen mee te nemen.

Meer blogs over wandelen?

Wij snappen het dat je geen genoeg kan krijgen van blogs over wandelen, wij namelijk ook niet ;). Wij hebben ook een blog geschreven over wandelen in Normandië. Deze wandelblog is ook erg leuk om te lezen!

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn