Top 5: Beste Caravan Airco 2024 [Vergelijking]

Op zoek naar de beste caravan airco voor jouw aanstaande reis? The Green Tourist helpt je graag! Wij hebben een vergelijking opgesteld waarin we onze mening geven over de beste caravan airco’s van dit moment.

5 Beste Caravan Airco’s

Beste mobiele caravan airco: Argo 8000

Wanneer je op zoek bent naar de beste mobiele caravan airco, raden wij de Argo 8000 BTU aan. Wij vinden bij deze mobiele caravan airco de prijs-kwaliteit verhouding namelijk erg goed. De caravan airco is krachtig, redelijk stil en makkelijk te verplaatsen en dat voor een relatief kleine prijs. Ook is dit de beste keuze wat betreft een duurzame, mobiele caravan airco, omdat deze airco energielabel A heeft!

Zelf hebben wij deze mobiele caravan airco gebruikt tijdens onze caravan vakantie in Frankrijk. Eerlijk is eerlijk, wij hebben het (zelfs in temperaturen van 30+ graden) geen moment té warm gehad. Dit, terwijl de mobiele caravan airco van Argo het enige apparaat is dat wij hadden meegenomen ter verkoeling. Wat ons betreft dus een aanrader!

Argo 8000 BTU Mobiele Airco

Verkrijgbaar bij

bol.com (€269,95)
Laatste prijsupdate: 20 mei 2024 – 22:12

Voordelen

 • Duurzaam
 • Krachtig
 • Stil en efficiënt
 • Flexibele verkoeling

Nadelen

 • Vrij zwaar (18 KG)

Beste caravan airco: Dometic FreshWell

Bij het maken van deze vergelijking waren er voor ons 3 belangrijke punten: de beste caravan airco moet stil, krachtig en licht zijn. Op basis van deze punten komt de Dometic Freshwell 3000 als beste caravan airco uit de test. De combinatie van het vele vermogen en het feit dat deze airco één van de stilste caravan airco’s van dit moment is, maakt het wat ons betreft de beste keuze!

Ook aan de duurzaamheid is gedacht: deze caravan airco heeft namelijk energielabel A. De caravan airco kan caravans met een lengte tot 8 meter daadkrachtig koelen, verwarmen én ontvochtigen. Kortom, de beste caravan airco voor alle situaties!

Deze caravan airco is te bedienen met behulp van de meegeleverde afstandsbediening.

Dometic Freshwell 3000

Verkrijgbaar bij

bol.com (€1.749,00)
Laatste prijsupdate: 20 mei 2024 – 22:12

Voordelen

 • Stil, krachtig en licht
 • Digitaal bedieningspaneel
 • Met een app te bedienen
 • Duurzaam

Nadelen

 • Geen

Beste dakairco caravan: Telair DualClima

Wanneer je op zoek bent naar een luxe dakairco voor de caravan is de Telair DualClima het bekijken waard. Met behulp van deze caravan airco kan je krachtig koelen én verwarmen, ook in combinatie met een waterpomp. Zo ben je dus super duurzaam bezig en zorg je ervoor dat je altijd de juiste temperatuur hebt in je caravan! Dit op een snelle, krachtige en vooral stille manier.

Deze beste dakairco voor de caravan beschikt over een aantal slimme technologische snufjes. Zo heeft deze caravan airco een AUTO-functie die automatisch de optimale ventilatiesnelheid en koel- of verwarmingsmodus selecteert.

Het instellen van een timer en de juiste luchtverspreiding is een makkie met de bijgeleverde afstandsbediening. Tot slot is deze caravan airco ook voorzien van sensoren om ijsvorming te voorkomen, waardoor hij enorm veilig is.

Telair DualClima 8400H

Verkrijgbaar bij

bol.com (€2.096,00)
Laatste prijsupdate: 20 mei 2024 – 22:12

Voordelen

 • Enorm stil
 • Efficiënte warmtepompverwarming
 • AUTO-Functie
 • Goed te gebruiken in combinatie met een warmtepomp

Nadelen

 • Beperkte koelcapaciteit in vergelijking met grotere airco’s

Beste split-unit caravan airco: Qlima MS-AC 5001

De beste split-unit caravan airco kan in deze vergelijking natuurlijk niet ontbreken! Wat ons betreft is de split-unit caravan arico van Qlima de beste in zijn soort. Wij leggen je graag uit waarom.

Allereerst is de caravan airco geschikt om ruimtes tot 20 vierkante meter te koelen. In onze situatie was dit meer dan voldoende en wij merkten dus dat hij krachtig koelt. Vooral het feit dat deze caravan airco makkelijk te installeren is, maakt het voor ons één van onze favorieten. Juist wanneer het erg warm is, is het fijn als je snel de verkoeling kan opzoeken. Eén ding is zeker: met deze caravan airco is dat geen probleem!

Al met al is onze kampeerervaring met deze split-unit caravan airco erg goed bevallen. Wij zouden dus graag nog eens met deze airco op kampeervakantie gaan naar een warm land!

Qlima MS-AC 5001

Verkrijgbaar bij

bol.com (€538,96)
Laatste prijsupdate: 20 mei 2024 – 22:12

Voordelen

 • Energielabel A
 • Modern design
 • Flexibel
 • Geschikt tot 20 vierkante meter

Nadelen

 • Geen verwarmingsoptie

Beste stille caravan airco: Eurom AC2401

Wij kunnen ons voorstellen dat je op zoek bent naar een goede airco voor in de caravan, maar dat je het hierbij erg belangrijk vindt dat deze zo stil mogelijk is. Vooral als je wilt gaan slapen is het erg vervelend als dit niet lukt doordat je airco teveel geluid maakt. Daar hebben wij aan gedacht!

Wat ons betreft is de Eurom AC2401 de beste stille caravan airco van dit moment. Deze caravan airco heeft een maximaal geluidsniveau van 55dB, wat vergelijkbaar is met het geluid dat een koelkast produceert.

Het installeren en gebruiken is erg gemakkelijk, omdat deze caravan airco een vrij basic ontwerp heeft. Ideaal voor als je niet teveel tijd kwijt wilt zijn aan het koelen van je caravan!

Eurom AC2401

Verkrijgbaar bij

bol.com (€410,99)
Laatste prijsupdate: 20 mei 2024 – 22:12

Voordelen

 • Enorm stil
 • Eenvoudig te installeren
 • Geschikt tot 16 m3

Nadelen

 • Geen verwarmingsoptie

Maak je kampeerbeleving compleet!

Nu je weet wat de beste caravan airco is, is het tijd om de rest van je kampeeruitrusting samen te stellen. Als je met jouw caravan airco niet kan verwarmen, is het belangrijk om te kijken naar de geschikte camping kachel, zodat je zeker weet dat je altijd de juiste temperatuur kunt instellen. Heb je bijvoorbeeld al aan een camping oven en camping pannen gedacht? Ook een goede campingstoel, goede campinglamp, hangmat én campingtafel mag natuurlijk niet ontbreken!

Heb je al naar goede caravanspiegels gekeken, zodat je veilig je bestemming kunt bereiken?

Bo-Camp Camping Kachel

Verkrijgbaar bij

bol.com (€87,95)
bever.nl (€87,95)
Laatste prijsupdate: 20 mei 2024 – 22:14

Lenx Klaptafel (75 x 180cm)

Verkrijgbaar bij

bol.com (€59,99)
Laatste prijsupdate: 20 mei 2024 – 22:15

Needventure Campingstoel – Lichtgewicht

Verkrijgbaar bij

bol.com (€39,97)
Laatste prijsupdate: 20 mei 2024 – 22:15

Veel gestelde vragen

Waarom een caravan airco kopen?

Voordelen van een caravan airco

Ten eerste zorgt een goede caravan airco ervoor dat je comfortabel kunt verblijven in je caravan, zelfs wanneer de temperatuur naar boven de 30 graden stijgt. De caravan airco zorgt voor verkoeling, wat vooral belangrijk is wanneer je langere tijd in je caravan wilt doorbrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slapen. Daarnaast zorgt een airco ook voor een betere luchtkwaliteit in de caravan, doordat het de lucht filtert en circuleert.

kamperen-met-caravan-airco

Voordelen mobiele caravan airco

Een mobiele caravan airco biedt over het algemeen net wat meer voordelen dan de normale caravan airco’s. Met een mobiele airco kun je gemakkelijk de verkoeling meenemen naar verschillende plekken in en om de caravan. Je kunt de airco makkelijk verplaatsen naar de slaapkamer of de woonkamer. Daarnaast kun je de mobiele caravan airco ook gebruiken als ventilator in de winter, waardoor je het hele jaar door profijt hebt van je caravan airco.

Soorten caravan airconditioners

Dakairco

Dakairco’s zijn een populaire keuze voor caravaneigenaren. Deze airco’s worden op het dak van de caravan geïnstalleerd, waardoor ze geen extra ruimte innemen in de caravan. Dakairco’s zijn vaak krachtig en geschikt voor grotere caravans met meerdere kamers. Je kan er ook de luchtstroom mee regelen en ze hebben vaak ingebouwde thermostaten, waardoor je makkelijk de temperatuur kunt regelen.

Raam airco

Raam airco’s zijn een goede optie voor caravaneigenaren die een betaalbare oplossing willen. Deze airco’s worden geïnstalleerd in een raamopening of een opening in de caravanwand. Raam airco’s zijn makkelijk te installeren. Ze zijn tot slot geschikt voor kleine tot middelgrote caravans en zijn een relatief goedkope optie voor als je toch wilt verkoelen!

Mobiele caravan airco

Mobiele airconditioners zijn perfect voor als je flexibiliteit en mobiliteit wilt. Deze airco’s zijn makkelijk te verplaatsen naar verschillende plekken in en om de caravan. Ze hebben geen vaste installatie nodig en kunnen makkelijk worden aangesloten op een raam.

Waar op letten bij een caravan airco?

Koelvermogen

Bij het kiezen van een caravan airco is het belangrijk om te letten op het koelvermogen. Het koelvermogen van een airco wordt gemeten in BTU (British Thermal Units) en geeft aan hoeveel warmte een airconditioner kan verwijderen uit een bepaalde ruimte. Het is belangrijk om het juiste koelvermogen te kiezen op basis van de grootte van je caravan. Een airco met te laag koelvermogen zal niet genoeg koelen, terwijl een airco met te hoog koelvermogen onnodig energie verspilt. Als je met de caravan airco wilt gaan verwarmen, moet je ook hier goed op letten bij het aanschaffen van de airco. Je kan hiervoor ook een camping kachel of olieradiator gebruiken.

Energieverbruik

Het is belangrijk om voor de aanschaf van een caravan airco goed te kijken naar het energieverbruik. Een efficiënte caravan airco kan ervoor zorgen dat je energiekosten bespaart. Let hierbij goed op het energielabel van de caravan airco en kies voor een model met een hoog energie-efficiëntieniveau, zoals een A++ label. Goed voor het klimaat én voor jou! Duurzaam dus 🙂

caravan-airco-binnenkant

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een caravan airco kan van grote invloed zijn op je kampeerervaring. Sommige caravan airco’s kunnen namelijk behoorlijk wat geluid produceren, wat vervelend kan zijn, vooral als je wilt slapen of ontspannen in de caravan. Kies daarom voor een airco met een laag geluidsniveau, zodat je kunt genieten van een stille omgeving.

Installatie

Het is voor veel caravaneigenaren belangrijk om goed te kijken naar hoe gemakkelijk de caravan airco te installeren is. Dak- en raam airco’s vereisen namelijk een professionele installatie, terwijl mobiele caravan airco’s vaak makkelijk te installeren zijn, zonder extra hulp. Als je niet handig bent óf geen ervaring hebt met het installeren van caravan airconditioners, kan het handiger zijn om te kiezen voor een mobiele airco.

Hoe duur is een caravan airco?

De prijs van een caravan airco zijn erg uiteenlopend. Dit is namelijk afhankelijk van het type, het merk en de (technologische) functies. Het is belangrijk om goed naar de prijs-kwaliteitverhouding te kijken, zodat je gemakkelijk kunt bepalen hoeveel jij over hebt voor een goede caravan airco. Daarnaast moet je ook rekening houden met installatiekosten, onderhoudskosten en garanties!

Capaciteit caravan airco bepalen

Oppervlakte van de caravan

De oppervlakte van de caravan is belangrijk bij het bepalen van het juiste koelvermogen van een caravan airco. Hoe groter de caravan, hoe hoger het benodigde koelvermogen. Meet de lengte, breedte en hoogte van de caravan en vermenigvuldig deze getallen om het volume van de caravan te berekenen. Het volume is een goede indicatie van de benodigde koelcapaciteit. Vraag hiervoor eventueel advies bij een professional óf ga langs bij een specialist.

Caravan isoleren

De isolatie van de caravan speelt ook een grote rol bij het bepalen van het geschikte koelvermogen. Als de caravan goed geïsoleerd is, zal de warmteoverdracht beperkt zijn en zal er minder koelvermogen nodig zijn. Let hier dus goed op bij het kopen van een nieuwe caravan airco! Vaak zijn oudere caravans namelijk minder goed geïsoleerd.

carvan-binnenkant-met-airco

Duurzame caravan airco

Energielabel

Energielabels kunnen je goed helpen bij het kiezen van een energiezuinige caravan airco. Een energiezuinige airco verbruikt minder energie en leidt dus tot lagere energiekosten. Let op het energielabel van de airconditioner en kies voor een model met een hoog energie-efficiëntieniveau, zoals een A++ label. Zo bespaar je jezelf extra kosten en de natuur extra uitstoot, ideaal toch?

BTU en SEER ratings

BTU (British Thermal Units) en SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) ratings zijn andere maatstaven voor energie-efficiëntie van een airco. BTU geeft aan hoeveel warmte een airconditioner kan verwijderen uit een bepaalde ruimte, terwijl SEER het rendement van een airconditioner over een heel seizoen weergeeft. Let hier dus ook goed op bij het kopen van de beste caravan airco en schakel indien nodig het advies van een expert in!

Geluid van de caravan airco

Decibel niveau

Het decibel niveau van een airco geeft aan hoeveel geluid deze produceert tijdens het werken. Een stille airco zorgt voor een rustige omgeving, vooral tijdens het slapen of ontspannen in de caravan is dit prettig. Let hier dan ook goed op bij het kopen van een nieuwe caravan airco, vooral als je moeite hebt met slapen of in slaap komen!

Stille caravan airco

Sommige caravan airco’s hebben speciale geluidsdempende functies of zijn ontworpen om minder geluid te maken terwijl ze aan het werk zijn. Lees de specificaties en beoordelingen van verschillende modellen om de stilste optie te vinden, of schakel hiervoor de hulp in van een expert.

caravan-met-airco-buiten

Verkrijgbaar bij

bol.com (€87,95)
bever.nl (€87,95)
Laatste prijsupdate: 20 mei 2024 – 22:14

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Volg jij ons al op Instagram?

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn

Wij maken in al onze blogs gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet via deze links ontvangen wij een klein bedrag, dat ons onder andere helpt de website live te houden en nieuwe content te schrijven.