Roadtrip Nederland: 3 beste autoroutes Nederland en 15 tips

inpakken reiskoffer reisproducten

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Heb jij moeite met het bepalen welke roadtrip autoroutes in Nederland het beste zijn? In deze blog geven wij jou de 3 beste autoroutes van Nederland!

Ook geven we je een inpaklijst voor je roadtrip en geven wij een 15 duurzame roadtrip tips. Ook een roadtrip door Nederland kun je namelijk gemakkelijk wat groener maken ;).

Kortom, alles wat je voor een pittoreske roadtrip in Nederland nodig hebt zal je in deze allesomvattende blog vinden.

Top 3 mooie autoroutes Nederland

Voor de reisfanaten die écht niet kunnen wachten met roadtrippen zullen we hier de top 3 mooiste autoroutes van Nederland opsommen. Zo kun je direct roadtrippen ;).

De roadtrippers die graag meer willen weten over deze drie pittoreske autoroutes in Nederland, lees vooral verder! Wij zullen van iedere autoroute in Nederland aangeven wat het zo speciaal maakt!

 1. Mergellandroute – Limburg (110 km)
 2. Heuvelrugroute – Utrecht (91 km)
 3. Vestingstedenroute – Noord-Brabant (160 km)

Mergellandroute (110km)

De Zuid-Limburgse heuvels van deze pittoreske autoroute geven je het gevoel dat je in Frankrijk bent. Met de mooie hellingbossen, vele soorten planten en dieren, schilderachtige oude dorpjes, Mariakapellen en eeuwenoude burchtjes heeft deze leuke autoroute voor elk wat wils.

Het is zeker de moeite waard tijdens deze roadtrip te stoppen, zodat je de natuur en bourgondische cultuur van deze streek kunt bewonderen. Deze combinatie maakt de autoroute enorm compleet.

pittoreske autoroute nederland
Foto langs de autoroute

Hoe kun je deze mooie roadtrip volgen?

Er zijn twee manieren hoe je deze Nederlandse autoroute kunt rijden.

 1. Met een navigatieapparaat: Dit is de meest makkelijke manier om de autoroute te volgen. Download de gpx van ANWB en upload deze naar je navigatieapparaat. Veel plezier tijdens je roadtrip door Nederland!
 1. Bordjes langs de autoroute volgen: Deze pittoreske autoroute in Nederland kun je rijden door de bruin-witte zeskantige borden te volgen. Hiervoor zal je de autoroute tegen de klok in moeten rijden.

Beleef deze roadtrip door Nederland alvast!

Bekijk deze video voor een sfeerimpressie van de autoroute door Nederland. Tip: Zet de video op 4K.

Heuvelrugroute (91 km)

Voor eeuwen waren de glooiende, bosrijke heuvels van de Utrechtse Heuvelrug populair bij welgestelden lieden uit alle uithoeken van Nederland. Het Resultaat? Veel statige bouwsels, buitenplaatsen en de meest prachtige natuurparken. Dit alles is te bewonderen wanneer je deze pittoreske autoroute volgt.

Wanneer je deze mooie autoroute in Nederland rijdt kom je langs veel monumenten. Zo kom je langs veel monumentale panden, waarvan sommigen verhalen uit oorlogstijd huisvesten. Zo kom je, wanneer je deze mooie autoroute volgt, langs Huis Doorn. Hier woonde Duitse keizer Wilhelm II toen hij uit Duitsland moest vluchten na de Eerste Wereldoorlog.

De monumenten en de bijbehorende verhalen maken deze Nederlandse autoroute ideaal voor mensen geïnteresseerd in de Nederlandse geschiedenis.

leusderheid roadtrip nederland
Foto genomen tijdens rijden Heuvelrug autoroute

Hoe kun je deze mooie autoroute volgen?

 1. Met een navigatieapparaat: Dit is met afstand de prettigste manier om deze pittoreske autoroute te volgen. Download de gpx van ANWB en upload deze naar je navigatieapparaat. Veel plezier tijdens je roadtrip door Nederland!

Vestingstedenroute (160 km)

Deze fantastische, pittoreske Nederlandse autoroute brengt je langst de oudste en langste waterlinie die ons kikkerlandje kent. Deze linie, welke vol staat met verdedigingswerken, heet de Zuiderwaterlinie. Naar deze waterlinie is de autoroute (logischerwijs) vernoemd.

Deze Nederlandse roadtrip gaat door heel Noord-Brabant. Je volgt deze pittoreske autoroute van Grave naar Bergen op Zoom, waarbij je langs veel schilderachtige vestingsteden rijdt.

Geniet tijdens het rijden van de autoroute van de Maas en kijk wat de vestingsteden je te bieden hebben. Vooral Heusden, Willemstad en Geertruidenberg, die langs de autoroute liggen, zijn pareltjes. Deze steden zijn wat minder bekend dan Breda en Den Bosch, maar zeker het stoppen waard!

Verdiep je tijdens het rijden van deze Nederlandse autoroute in de Nederlandse geschiedenis. Zie jij nog tekenen van de harde strijd tegen onder meer de Fransen en de Spanjaarden?

heusden vesting
Foto genomen langs Vestingstedenroute in Heusden

Hoe kun je deze mooie roadtrip volgen?

Deze Nederlandse autoroute bestaat uit in totaal uit 4 etappes.

 1. Routekaart: Je kunt een PDF downloaden met de routekaart. Dit is alleen handig wanneer een bijrijder de weg kan wijzen.
 2. Met een navigatieapparaat: Wanneer je deze pittoreske autoroute met een navigatieapparaat wil rijden dien je een gpx te downloaden. Deze kun je vervolgens uploaden op je navigatieapparaat. Bekijk de site van de ANWB voor de gpx bestanden.

Beleef deze mooie autoroute door Nederland alvast!

Bekijk deze video voor een sfeerimpressie van de autoroute langs de waterlinie :).

Wat meenemen tijdens roadtrip?

Wanneer je een van de drie pittoreske autoroutes in Nederland gaat volgen is het belangrijk dat je de juiste reisspullen meeneemt om de roadtrip tot een succes te maken.

Vind je het lastig om te bepalen wat je mee moet nemen tijdens je roadtrip? Wij hebben een inpaklijst voor je roadtrip door Nederland gemaakt. Zo kun je onbezorgd genieten van de mooiste Nederlandse autoroutes 🙂

Bonus

Wij hebben een inpaklijst gemaakt, deze is helemaal gratis te downloaden :).

Dit is een goed beginpunt als inpaklijst. Benieuwd naar de lijst speciaal voor roadtrips? Lees dan verder.

Opbergen van je reisspullen

In het kort heb je dit nodig:

 • Rugzak
 • Reiskoffer
 • Handtas, heuptas, schoudertas
 • Toilettas

Tijdens je roadtrip wil je sowieso een stevige rugzak hebben. Het is belangrijk om het juiste formaat rugzak te kiezen voor je roadtrip in Nederland. Heb je graag alles in handbereik tijdens de autoreis? Kies dan een groot formaat rugzak. Heb je weinig spulletjes nodig, dan voldoet een kleiner formaat rugzak.

Wij gebruiken voor onze reisavonturen de rugzakken van Eastpak. Wij hebben een grote Eastpak rugzak en een kleinere Eastpak rugzak.

Ook kan een klein tasje, zoals een handtas, schoudertas of heuptas. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld geen grote rugzak mee wilt naar het restaurant.

koffer inpakken

Wat doen wij in onze rugzak?

 • Identiteits bewijs
 • Papieren van de auto
 • Routekaart
 • Bankpas en contant geld
 • Natuurlijke zonnebrand
 • Zonnebril
 • petje
 • Zorgpas
 • Powerbank met oplaadkabel
 • Camera
 • Medicijnen
 • EHBO-spulletjes
 • Boek
 • Doekjes

Wij hadden eerder vaak het probleem dat we onze belangrijke pasjes kwijtraakten. Daarom hebben wij sindsdien deze extra antidiefstal pasjeshouder gekocht. Deze pasjeshouder houden we op een veilige plek in onze rugzak.

Wat gaat in onze reiskoffer?

Wat in onze reiskoffer gaat tijdens een roadtrip is vrijwel hetzelfde als bij elke andere soort reis. Wat in je reiskoffer doet is behoorlijk persoonlijk. We zullen je echter een goed eind op weg helpen met deze lijst voor roadtrips:

 • Shirt, trui, topje, jurk
 • Broek, short, rok
 • Ondergoed
 • Sokken
 • Slaapkleding
 • Schoenen
 • Handdoeken
 • Boek
 • iPad, laptop

Overweeg trouwens eens packing cubes te gebruiken in je reiskoffer Wij gebruiken sinds lange tijd packing cubes en zijn helemaal fan! Wij hebben een blog over packing cubes geschreven waarin we onder andere de grootste voordelen van het gebruik aangeven. Ze besparen je onder andere ruimte en je zorgt ervoor dat alles georganiseerd blijft.

Nog geen reiskoffer? Misschien is een duurzame reiskoffer wat voor je! Ze hoeven niet duurder te zijn, zijn vaak sterker én je bent goed bezig voor de wereld. Lees hier onze blog over de beste duurzame reiskoffers.

Wat kan niet ontbreken in een toilettas?

Het is altijd erg vervelend als je een van je toiletspullen bent vergeten. Met deze lijst weet je zeker dat je niets vergeet tijdens jee aanstaande roadtrip. Nog geen toilettas, of is je toilettas aan vervanging toe? Lees onze blog over duurzame toilettassen.

 • Tandenborstel
 • Tandpasta
 • Deodorant
 • Shampoo, conditioner, zeep
 • Alles voor je (make-up) ochtend- en avondroutine
 • Pincet
 • Nagelschaartje
 • Borstel
 • Scheerspullen
 • Doekjes
duinen strand vlieland
Foto gemaakt tijdens roadtrip

Hoe duurzamer roadtrippen?

Een roadtrip kun je op veel manieren duurzamer maken. Wij zullen je de belangrijkste manieren geven hoe jij je vakantie met de auto kan vergroenen. Deze 15 tips hebben wij opgesteld op basis van onze eigen ervaringen :).

 1. Gebruik een elektrische auto en laad hem op met groene stroom.
 2. Compenseer je uitstoot door te doneren aan een bebossingsprogramma.
 3. Rijd zuinig en gebruik zo snel mogelijk de hoogste versnelling.
 4. Rijd niet meer dan nodig is.
 5. Neem geen onnodige spullen mee in de auto.
 6. Zet de motor uit wanneer je een tijd stil staat.
 7. Gebruik de airco zo min mogelijk.
 8. Vermijd files.
 9. Rijd met voldoende bandenspanning (ook voor de veiligheid).
 10. Verblijf bij duurzame accommodaties.
 11. Eet bij duurzame restaurants.
 12. Eet minder vlees tijdens je roadtrip.
 13. Douche korter tijdens je roadtrip.
 14. Doe alle elektra, zoals lampen, uit wanneer je het niet meer gebruikt.
 15. Gebruik een drinkfles met rietje(lees blog).

Bedankt voor het lezen van onze blog over roadtrippen in Nederland. Wij weten zeker dat je nu helemaal klaargestoomd bent om te roadtrippen. Heel veel plezier!

Wil je meer lezen over (duurzaam) reizen in Nederland? Kijk dan eens op onze blog-overzichtpagina over duurzaam reizen in nederland.

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn