35 Weetjes over Madrid: Alles wat je moet weten!

Ga jij binnenkort op reis naar Madrid óf wil jij meer over de Spaanse hoofdstad te weten komen? Wij helpen je graag! Hier lees je alles over de 35 leukste weetjes over Madrid, zodat jij goed voorbereid op reis kan! Lees je mee?

Leukste weetjes over Madrid

 1. Het hart van Spanje: Madrid is niet alleen de hoofdstad van Spanje, maar het bevindt zich ook geografisch in het hart van het land, waardoor het (letterlijk) een centrale functie vervult voor cultuur, politiek én economie.
 2. Wereldberoemde musea: Madrid is het thuis van enkele van ’s werelds meest bekende kunstmusea, waaronder het Prado Museum, met kunst van kunstenaars als Goya, Velázquez en El Greco.
 3. Parken en groene ruimtes: Hoewel Madrid een bruisende metropool is, heeft Madrid ook veel groene gebieden, waaronder het enorme Retiro Park, één van de grootste parken van de stad waar je kunt ontspannen, bootje varen en genieten van straatartiesten.
 4. Levendige straatleven: De Madrilenen houden van buiten zijn en de straten van de stad zijn altijd levendig. De straat Gran Vía is een iconische plek en staat bekend om de theaters, winkels en helaas ook de drukte.
 5. Eten op z’n best: Madrid staat ook bekend om de culinaire hoogstandjes, vooral om de tapas. De wijk La Latina heeft talloze tapasbars waar je de heerlijke lokale gerechten kunt proeven.
 6. Het Plaza Mayor: Eén van de meest karakteristieke pleinen van Madrid, met prachtige architectuur en een rijke geschiedenis, vaak het toneel van evenementen, markten en festivals.
 7. Koninklijk paleis: Het Koninklijk Paleis van Madrid is het grootste koninklijke paleis van Europa en wordt nog steeds gebruikt voor officiële ceremonies.
 8. El Rastro: Dit is de beroemde vlooienmarkt van Madrid, die elke zondag plaatsvindt in de wijk La Latina. Hier kun je van alles vinden: van antiek tot kleding en souvenirs.
 9. Madrid boven alles: Het dak van het gebouw van het Círculo de Bellas Artes heeft een indrukwekkend uitzicht over de stad en is een geweldige plek om van de skyline van Madrid te genieten.
 10. De ‘Madrid-madridistas’: Voetbal is erg belangrijk in Spanje, dus ook in Madrid. Het Santiago Bernabéu Stadion is de thuisbasis van één van de grootste voetbalclubs ter wereld, Real Madrid. Een bezoek aan dit stadion is voor veel voetbalfans een must-do wanneer zij in Madrid zijn.

Weetjes over de geschiedenis van Madrid

 1. Oorsprong van de naam: De naam Madrid komt van het Arabische “Magerit”, wat “plaats van veel water” betekent. Dit verwijst naar de vele rivieren en beken die ooit door de regio stroomden.
 2. Middeleeuwse oorsprong: Hoewel Madrid nu een grote stad is, begon het als een kleine Arabische nederzetting in de 9e eeuw. Pas later, in de 16e eeuw, werd Madrid de hoofdstad van Spanje.
 3. Strijd om de hoofdstad: Vóór Madrid was Toledo de Spaanse hoofdstad. Het was echter koning Felipe II die in 1561 Madrid officieel als de nieuwe hoofdstad uitriep, voornamelijk vanwege de centrale ligging en de strategische voordelen.
 4. Brand van 1790: Een verwoestende brand in 1790 vernietigde een groot deel van het historische centrum van Madrid, waardoor veel gebouwen werden verwoest en de stad werd herbouwd in de neoklassieke stijl die je vandaag nog steeds ziet.
 5. Spaanse Burgeroorlog: Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was Madrid het toneel van heftige gevechten. Madrid overleefde een langdurige belegering door nationalistische troepen onder leiding van Franco.
 6. Cultuur en literatuur: Madrid is altijd een centrum van cultuur geweest. Zo was Madrid de thuisbasis van veel beroemde schrijvers, zoals Cervantes (bekend van Don Quichot).
 7. De Spaanse inquisitie: Tijdens de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd was Madrid het centrum van de beruchte Spaanse Inquisitie, die werd gebruikt voor religieuze zuivering en controle.
 8. Culturele smeltkroes: Door de geschiedenis heen heeft Madrid veel culturele invloeden gekend vanwege de centrale ligging. Dit heeft bijgedragen aan de diversiteit van de stad, bijvoorbeeld op het gebied van architectuur en kunst.
 9. Transformatie naar moderne stad: In de 20e eeuw onderging Madrid een bijzondere transformatie: namelijk van een traditionele stad naar een moderne metropool, waarbij onder andere de infrastructuur werd gemoderniseerd.
 10. Democratie: Na de dood van Franco in 1975 werd Madrid hét symbool van de Spaanse overgang naar democratie. Madrid heeft belangrijke politieke instellingen en is een stad van vrijheid en democratische waarden geworden.

Weetjes over de cultuur van Madrid

 1. Madrid als literaire inspiratie: De stad Madrid heeft door de jaren heen veel schrijvers geïnspireerd. Naast Cervantes, de auteur van Don Quichot, hebben ook internationale schrijvers zoals Ernest Hemingway en Graham Greene zich laten inspireren door de straten, cafés en sfeer van Madrid.
 2. Madrileense dans: De “Chotis” is een traditionele dans die nauw verbonden is met Madrid. Het is een variant van de polka die populair is geworden in de stad en wordt vaak gedanst tijdens festivals en feesten, vooral tijdens het jaarlijkse San Isidro-festival.
 3. Tablao flamenco’s: Madrid heeft een levendige flamencoscene, met talloze “tablao”-locaties waar je bijzondere flamencoshows kunt ervaren. Deze shows combineren muziek, dans en zang in een gepassioneerde en expressieve uitvoering.
 4. Madrid’s cafe-cultuur: De cafés van Madrid zijn meer dan alleen plekken om koffie te drinken. Ze zijn historische ontmoetingsplaatsen geweest voor schrijvers, kunstenaars en intellectuelen. Cafés zoals Café Gijón en Café Central hebben een rijke culturele geschiedenis.
 5. Feesten en festiviteiten: Naast San Isidro, het belangrijkste feest van de stad ter ere van de beschermheilige, zijn er tal van andere festivals en vieringen die het hele jaar door plaatsvinden, zoals La Paloma in augustus, waarbij de straten vol zijn met muziek en dans.
 6. Lokale culinaire tradities: Naast de beroemde tapas heeft Madrid zijn eigen culinaire specialiteiten, zoals de “Bocadillo de Calamares” (broodje inktvis) en “Cocido Madrileño” (een stevige stoofpot), die je in lokale eetgelegenheden kunt proeven.
 7. Alternatieve kunstscène: Naast de klassieke kunstwereld heeft Madrid ook een bloeiende alternatieve kunstscène, met veel galerieën, straatkunst en artistieke collectieven.
 8. Madrid als filmlocatie: De stad heeft gediend als achtergrond voor meerdere films en tv-series, waarbij de karakteristieke straten vaak dienen als decor.

Dit wist jij nog niet over Madrid!

 1. Ondergrondse rivieren: Onder de straten van Madrid stromen verschillende ondergrondse rivieren, zoals de stroom genaamd “Arroyo de la Vega”.
 2. Het geheim binnen Palacio Real: Het Koninklijk Paleis is indrukwekkend van buiten, maar het heeft ook een verborgen kant. Er zijn kamers en gangen die niet toegankelijk zijn voor het publiek en die een mysterieuze sfeer creëren in dit paleis.
 3. Oude, ondergrondse muur: Delen van de oude middeleeuwse stadsmuur van Madrid liggen nog steeds ondergronds, verborgen onder de moderne straten en gebouwen. Sommige delen zijn te bezichtigen, maar andere delen blijven onder de stad verborgen.
 4. Geheime metrostations: Madrid heeft een aantal verlaten metrostations die niet langer in gebruik zijn. Eén ervan, Chamberí, is omgebouwd tot een museum waar je terug in de tijd kunt reizen naar de vroegere jaren van de metro van Madrid.
 5. De geheime tuinen van Madrid: Naast de bekende parken heeft Madrid ook verborgen tuinen die minder bekend zijn bij toeristen. Deze rustige en sfeervolle plekjes bieden de perfecte ontsnapping aan de drukte van de stad.
 6. Oude gevangenis: De voormalige gevangenis Carabanchel is omgebouwd tot een kunstgalerij genaamd “Centro de Creación Contemporánea Matadero”. Wat ons betreft zeker het bezoeken waard, vooral als je geïnteresseerd bent in verschillende soorten kunst!
 7. Geschiedenis onder je voeten: Op sommige plekken in de oudere wijken van Madrid zijn er doorzichtbare vloerdelen in de straten gemaakt, waardoor je een glimp kunt opvangen van de oude archeologische overblijfselen en ruïnes die onder de stad liggen. Erg interessant!

Dit vind jij ook leuk!

Nu jij alle leuke weetjes over Madrid kent, is het tijd om de rest van de Europese steden te gaan ontdekken! Lees bijvoorbeeld ons artikel over weetjes over Londen, Praag of Parijs!

Wanneer je liever leest over landen in plaats van steden, ben je bij The Green Tourist ook aan het juiste adres! Lees bijvoorbeeld onze artikelen over de leukste weetjes over Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië, Curaçao, Zuid-Afrika, Egypte, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Polen, Zwitserland en Engeland. Zien we je daar?

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Volg jij ons al op Instagram?

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn

Wij maken in al onze blogs gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet via deze links ontvangen wij een klein bedrag, dat ons onder andere helpt de website live te houden en nieuwe content te schrijven.