Dé 43 must know weetjes over Spanje!

Ben jij geïnteresseerd in de meest interessante weetjes over Spanje, bijvoorbeeld omdat je binnenkort naar Spanje op vakantie gaat?

Hier zit je helemaal goed!

Wij hebben namelijk uren onderzoek gedaan en speciaal voor jou de must know weetjes over dit fantastische land overzichtelijk voor jou opgesomd 😀 .

Lees je mee?

Interessante weetjes over Spanje

Om deze grote lijst met weetjes over Spanje goed te beginnen, beginnen we natuurlijk met de meest interessante weetjes en feitjes over Spanje! Kende jij ze al?

  1. Tomatengevecht: Een van de meest bijzondere feesten in Spanje is La Tomatina. Dit is een tomatengevecht dat ieder jaar plaatsvindt in Buñol, Valencia. Duizenden mensen uit de hele wereld komen samen om elkaar met tomaten te bekogelen, puur voor het plezier.
  2. Verboden stierengevechten: In Catalonië zijn stierengevechten sinds 2010 verboden.
  3. Volkslied zonder tekst: Wist jij dat het Spaanse volks lied een van de weinige volksliederen in de wereld is die officieel geen tekst heeft?
  4. 500 miljoen mensen spreken Spaans: Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld, maar wist je dat het zijn oorsprong vindt in het Koninkrijk Castilië? Tegenwoordig wordt het gesproken door meer dan 500 miljoen mensen over de hele wereld als eerste of tweede taal.
  5. Tapas: Tapas, kleine hapjes die vaak geserveerd worden bij een drankje, zijn uitgevonden in Spanje. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van tapas, waaronder één die zegt dat het begon toen koning Alfonso X herstelde van een ziekte door kleine porties voedsel met wijn tussen de maaltijden door te eten.
  6. De oorsprong van de Spaanse vlag: De huidige Spaanse vlag, met zijn kenmerkende rode en gele strepen, werd officieel aangenomen in 1785. De kleuren werden gekozen door Koning Carlos III uit verschillende ontwerpen gepresenteerd door zijn ministers, omdat deze kleuren goed zichtbaar waren op zee.
  7. Onderzeeër: Wist jij al dat de Spanjaarden de onderzeeër hebben uitgevonden?
  8. 2500 kastelen: Spanje heeft naar schatting meer dan 2500 kastelen, variërend van Arabische forten tot middeleeuwse kastelen. Velen zijn prachtig bewaard gebleven en open voor bezoekers!
  9. Geen tandenfee: In Spanje is het niet de tandenfee die geld onder het kussen van kinderen legt in ruil voor hun uitgevallen tand, maar een muis genaamd Ratoncito Pérez.
  10. Andere tijdzone: Ondanks dat het geografisch logischer zou zijn als Spanje in de GMT tijdzone zou vallen (zoals Portugal en het Verenigd Koninkrijk), volgt het de Centraal-Europese Tijd (CET). Dit is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, toen dictator Franco de klokken gelijk zette met die van nazi-Duitsland.
  11. Oudste restaurant ter wereld: Volgens het Guinness Book of Records bevindt zich in Madrid het oudste restaurant ter wereld, Restaurante Botín, opgericht in 1725. Hier kun je de meest lekkere geroosterde varkensvlees eten!
  12. Siësta: Hoewel het idee van een middagdutje of siësta wereldwijd bekend is als een Spaanse gewoonte, is het in de moderne, stedelijke gebieden van Spanje veel minder gebruikelijk dan velen denken.
  13. Land vol UNESCO Werelderfgoedlocaties: Spanje staat op de derde plaats in de wereld voor het aantal UNESCO Werelderfgoedlocaties, na Italië en China. Het land heeft namelijk een indrukwekkend aantal van 49 UNESCO werelderfgoedlocaties!
  14. Oudste vuurtoren: De toren van Hercules, gelegen in La Coruña, in het noordwesten van Spanje, is de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld. Deze Romeinse vuurtoren dateert uit de 2e eeuw en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
  15. Rijk waar de zon nooit opgaat: Onder het bewind van Karel V in de 16e eeuw, had het Spaanse Rijk een zodanige omvang dat het bekend stond als “het rijk waar de zon nooit ondergaat”, omdat het gebieden besloeg in Amerika, Europa, Azië, en Afrika.
  16. Oudste universiteit: De Universiteit van Salamanca, opgericht in 1218, is de oudste universiteit van Spanje en is de derde oudste universiteit in de wereld die continu is gebruikt als universiteit.
  17. Koninklijk Paleis van Madrid: Het Koninklijk Paleis van Madrid is het grootste koninklijke paleis in West-Europa.
  18. Wereldleider in orgaandonatie: Spanje staat bekend als een wereldleider in orgaandonatie en -transplantatie.
Sagrada familia vanuit het park

Weetjes over Spanjaarden

Spanjaarden zijn erg gastvrij en staan bekend om hun siësta’s. Ben jij benieuwd naar de meest interessante weetjes over de Spanjaarden? Lees dan zeker verder!

  1. Late eters: Spanjaarden staan bekend om dat ze laat eten. Het is gebruikelijk om rond 14:00 uur te lunchen en het avondeten begint pas vaak rond 21:00 uur of zelfs later, vooral in de zomermaanden.
  2. Twee achternamen: In Spanje hebben mensen vaak twee achternamen: de eerste achternaam is die van de vader en de tweede die van de moeder.
  3. Sterke familieband: Spanjaarden hechten veel waarde aan familiebanden, en het is niet ongewoon dat meerdere generaties dicht bij elkaar of zelfs in hetzelfde huis wonen.
  4. Levensgenieters: Spanjaarden staan over het algemeen bekend als levensgenieters!
  5. Betrokken bij sport: Voetbal is een enorme passie in Spanje, met twee van de grootste clubs ter wereld, Real Madrid en FC Barcelona, die diepgeworteld zijn in de cultuur. Maar ook andere sporten zoals basketbal, tennis, en wielrennen zijn erg populair.
  6. Gastvrijheid: Spanjaarden staan bekend om gastvrijheid.
  7. Veel koffie: Spanjaarden drinken erg veel koffie op een dag!
  8. Onderhandelen: Op markten en in sommige kleine winkels is het gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs, vooral wanneer het gaat om duurdere spullen.
  9. Passie voor muziek en dans: Muziek en dans zijn onlosmakelijk verbonden met de Spaanse cultuur.
centrum madrid spanje

Geschiedenisweetjes

  1. De ontdekking van Amerika: Hoewel Christoffel Columbus een Italiaan was, financierde Spanje zijn reis naar de Nieuwe Wereld in 1492. Deze expeditie leidde tot de ontdekking van Amerika.
  2. De Reconquista: De Reconquista was een periode van ongeveer 800 jaar waarin christelijke koninkrijken op het Iberisch Schiereiland vochten om het gebied te heroveren van de Moorse heersers.
  3. De Tachtigjarige Oorlog: Deze conflictperiode (1568-1648) tussen Spanje en de Nederlanden resulteerde uiteindelijk in de onafhankelijkheid van de Nederlandse Republiek.
  4. De Spaanse griep: De pandemie van 1918-1919, bekend als de Spaanse griep, eiste miljoenen levens wereldwijd.
  5. De Spaanse Inquisitie: De in 1478 door Katholieke Monarchen Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië opgerichte inquisitie, was een rechtbank van de Katholieke kerk, die er toe diende om mensen die anders dan de kerk, de zogeheten ketters, dachten te vervolgen.
  6. De ontdekking van het vaccin: De eerste succesvolle vaccinatie werd uitgevoerd door de Spaanse arts Francisco Javier de Balmis aan het begin van de 19e eeuw. Hij leidde een expeditie om het pokkenvaccin naar Spaans-Amerika en Azië te brengen, wat miljoenen levens redde.
  7. De Spaanse Successieoorlog: Na de dood van de kinderloze Karel II in 1700, leidde de vraag wie hem moest opvolgen tot de Spaanse Successieoorlog. Deze oorlog, die een groot deel van Europa trof, eindigde met de Vrede van Utrecht (1713), waardoor de Bourbon-dynastie op de Spaanse troon kwam.
  8. De Gouden Eeuw: De Spaanse Gouden Eeuw, in de 16e en 17e eeuw, was een periode van bloei in kunst en literatuur in Spanje, samenhangend met de politieke en militaire dominantie van Spanje in Europa. Kunstenaars zoals Diego Velázquez, El Greco, en literaire figuren zoals Miguel de Cervantes droegen bij aan een culturele bloeiperiode die vandaag de dag nog steeds wordt bewonderd.
  9. De Spaanse Zilvervloot: De rijkdom van het Spaanse Rijk in de Nieuwe Wereld, met name uit zilvermijnen in Potosí (in het huidige Bolivia) en Mexico, werd naar Europa vervoerd via de befaamde Zilvervloot. Deze schepen waren vaak het doelwit van piraten, wat leidde tot veel zeeslagen.
  10. De Spaanse grondwet van 1812: Aangenomen in Cádiz tijdens de Napoleontische bezetting van Spanje, staat de Grondwet van 1812 bekend als “La Pepa” en was het een van de meest liberale documenten van zijn tijd. Het legde de basis voor moderne democratische principes in Spanje, hoewel het slechts kort van kracht was.
Asturie bergpad geit spanje

Cijfers over toerisme in Spanje

Spanje is een populair land voor zowel Nederlandse toeristen als toeristen uit andere landen. Het land wordt dan ook ieder jaar weer door enorme aantallen toeristen bezocht. Kortom, genoeg reden om hier de meest interessante weetjes over op te sommen 😉 .

  1. Aantal bezoekers: Voor de pandemie van COVID-19 ontving Spanje in 2019 een recordaantal van meer dan 83 miljoen internationale toeristen, waarmee het een van de top toeristische bestemmingen ter wereld was, na landen zoals Frankrijk.
  2. Toeristische inkomsten: In 2019 genereerde het toerisme ongeveer 12% van het bruto binnenlands product (BBP) van Spanje, wat de sector super belangrijk maakt voor de Spaanse economie.
  3. Populaire bestemmingen: Barcelona en Madrid zijn de meest bezochte steden, maar regio’s zoals Andalusië, de Canarische Eilanden, de Balearen (met Mallorca, Menorca en Ibiza), en de Valenciaanse Gemeenschap (met zijn Costa Blanca) zijn ook erg populair.
  4. Het Alhambra: Het Alhambra in Granada is een van de meest bezochte monumenten in Spanje, met jaarlijks ongeveer 2,7 miljoen bezoekers. Dit prachtige Moorse paleis en fort is een UNESCO Werelderfgoedlocatie.
  5. De Camino de Santiago: Deze beroemde pelgrimstocht naar de kathedraal van Santiago de Compostela in Galicië trekt jaarlijks honderdduizenden pelgrims van over de hele wereld.
  6. Toerisme uit het VK: Britse toeristen vormen een van de grootste groepen internationale bezoekers in Spanje, met meer dan 18 miljoen Britse toeristen in 2019.

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Volg jij ons al op Instagram?

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn

Wij maken in al onze blogs gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet via deze links ontvangen wij een klein bedrag, dat ons onder andere helpt de website live te houden en nieuwe content te schrijven.