Slow travel: Wat is het? Voordelen? Hoe doe ik het?

inpakken reiskoffer reisproducten

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Heb jij al van slow travel gehoord? Slow travel, oftewel langzaam reizen, is een echte trend. Ondanks dat het nog echt in de kinderschoenen staat horen wij er al steeds meer mensen in onze omgeving en op social media over.

Wij zijn persoonlijk erg fan van slow traveling. Wij hebben vandaag deze blog over slow traveling geschreven, om jou zo (extra) te leren over deze mooie vorm van reizen.

slow travel bestemming normandie kust

Hoe is slow travel ontstaan?

Slow travel is ontstaan uit de filosofie van het vertragen.

De eerste mensen die aan slow travel deden waren de zogenaamde ‘vrije geesten‘. Ze werden zo genoemd omdat ze zich door niets lieten binden. “Waarom zou je je haasten als er zoveel te zien en te beleven valt?” is hun motto.

Langzaam maar zeker groeide de groep mensen die langzaam wilden reizen. Social media heeft een grote bijdrage geleverd aan de groei van slow travel. De mensen die aan slow travel deden deelden hun mooie ervaringen namelijk erg veel op social media. Hiermee inspireerden zij veel van hun volgers om ook aan langzamer reizen te doen.

persoon op bergtop

Wat is slow travel?

Wat is langzaam reizen? Tegenwoordig leven we vaak volgens het principe: work hard, play hard. We willen zo veel mogelijk bereiken in een korte tijdspanne. Dit geldt ook voor de manier waarop we reizen. We proberen zo veel mogelijk te zien en te doen in een betrekkelijk korte tijd.

Dit fenomeen is voornamelijk ontstaan door social media. We zien anderen het altijd leuk hebben, wat ons het gevoel geeft dat wij het ook altijd leuk zouden moeten hebben. We zijn bang om de leuke momenten in het leven te missen, wat ook wel FOMO (Fear Of Missing Out) heet. Lees hier een erg goed artikel over FOMO.

Langzaam reizen, oftewel slow travel, gaat volledig in tegen het principe dat we zo veel mogelijk moeten zien in een korte tijd. Mensen die aan slow travel doen nemen de tijd voor hun reis. Ze willen alles ervaren wat een bestemming te bieden heeft. Ze brengen vaak meerdere weken of zelfs maanden op een bestemming door, in plaats van slechts een paar dagen ergens te blijven.

Dit alles doen mensen die aan langzamer reizen doen om écht al het moois wat een bestemming te bieden heeft te kunnen ervaren.

camping-savonds

Wat zijn de voordelen van langzaam reizen?

Er zijn verschillende voordelen aan langzaam reizen. Omdat we de blog over slow travel kort en overzichtelijk willen houden zullen wij de belangrijkste voordelen hier voor je opsommen:

  • Je stoot (veel) minder CO-2 uit, aangezien je langzamere, minder vervuilende vervoermiddelen gebruikt en je minder afstand aflegt.
  • Langzamer reizen is (veel) goedkoper dan andere vormen van reizen.
  • Je leert tijdens het langzamer reizen de mensen en de cultuur van een land of streek veel beter kennen.
  • Je hebt meer tijd om te genieten van de natuur en al het andere moois dat je omringt.
  • Met slow travel kom je, in tegenstelling tot veel andere vormen van reizen, echt tot rust.
  • Met langzamer reizen steun je de lokale economie. Als je langzaam reist maak je namelijk veel meer gebruik van lokale initiatieven.

Dit zijn nog maar een aantal van de vele voordelen van langzaam reizen. Snap je nu al een beetje beter waarom wij van The Green Tourist slow travel zo fantastisch vinden ;)? Ohja en een tip: wanneer je aan langzaam reizen wil gaan doen is het gebruik van de trein of bus echt fantastisch. Benieuwd naar de voordelen van een busvakantie en de voordelen van een treinvakantie? Lees er onze blogs over!

reizen oostenrijk backpacken

Stappenplan: Hoe kan ik aan slow travel doen?

Wil je voor het eerst aan slow travel doen? Slow traveling is makkelijker dan je denkt. Je hebt dan ook maar een klein aantal dingen die je (hoogstwaarschijnlijk) aan moet passen aan je huidige ‘reisstijl’. Deze aanpassingen zullen wij jou nu geven.

Hoe word ik een langzame reiziger?

  1. Verminder het aantal bezienswaardigheden dat je wilt zien.

Het is simpelweg onmogelijk om alles te kunnen bezoeken op één reis. Kies ervoor om de enkel bezienswaardigheden die je het liefst zou willen bezoeken te gaan bezoeken. Laat de overige bezienswaardigheden dan ook over voor een volgende keer. Plan wanneer je aan slow travel doet ook dagen in dat je je simpelweg laat verassen door wat er op je pad komt. Deze dagen beleef je vaak de mooiste avonturen!

  1. Sta open voor nieuwe dingen.

Bij slow travel is het enorm belangrijk dat je je overal voor open stelt. Zeg ja tegen nieuwe dingen en accepteer wanneer dingen anders lopen dan gepland, oftewel: omhels het onbekende.

  1. Leef alsof je er al jaren woont.

Wanneer je aan slow travel doet zou je op je bestemming kunnen leven alsof je er al jaren woont. Hoe langer je ergens blijft, hoe meer je onderdeel zult worden van de lokale bevolking. Huur een fiets, gebruik het openbaar vervoer of kies voor de benenwagen. Ga een keer uit het drukke stadscentrum en bezoek een lokaal eetteentje tijdens je langzame reis. Doe daarnaast boodschappen bij een lokale supermarkt en knoop daar eens een gesprek aan. Misschien weten ‘locals’ wel geheime pareltjes die je kunt bezoeken!

  1. Pas je mindset aan.

Dit is mogelijk het moeilijkste. Je moet je mindset, wanneer je aan slow travel doet, aanpassen. Schakel een tandje terug en probeer minder vluchtig te zijn in alles wat je doet. Probeer te genieten van de kleine dingen. Probeer dan ook al te genieten van de reis richting je eindbestemming in plaats van enkel van de bestemming zelf. Doe rustig aan, open je ogen en je zult zo veel moois zien.

Enthousiast over slow travel?

Hebben wij je een beetje enthousiast kunnen maken over slowtravel? Leuk! Om aan langzaam reizen te doen moet je echter ook een reisbestemming hebben. In principe maakt het als je aan slow travel doet niet uit naar welke bestemming je gaat, dit laten we dan ook graag aan jouw over.

Wel hebben wij een aantal blogs geschreven over bestemmingen binnen Nederland en Europa. Mogelijk dat je hier wat inspiratie uit kunt halen voor je eerste ‘slow travel-avontuur‘!

Amber blokjes: een lekker geurtje tijdens je slow-travel avonturen

Amber blokjes zijn de perfect om tijdens je hele reis een heerlijk geurtje te hebben! Deze kleine, lichtgewicht geurblokjes kunnen in je handbagage worden verpakt zonder veel ruimte in te nemen. Plus, amberblokjes zijn veelzijdig – je kunt ze gebruiken om kleding, het toilet of bijvoorbeeld linnen op vakantie lekker te laten ruiken.

Met amberkleurige blokjes kunt je dus gemakkelijk alles lekker laten ruiken tijdens je reis.

Ben je benieuwd wat de beste amberblokjes zijn? Lees dan onze vergelijking!

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn