35 Weetjes over Turkije: Alles wat je moet weten!

Wil je wat meer leren over Turkije? The Green Tourist helpt je graag! Hier lees je alles over de leukste én meest interessante weetjes over Turkije. Zo ga je goed voorbereid op reis óf leer je simpelweg wat meer over de verschillende landen in de wereld. Lees je met ons mee?

Leuke weetjes over Turkije

  1. Brug tussen twee continenten: Turkije is geografisch gezien bijzonder gelegen en strekt zich uit over twee continenten, namelijk Europa en Azië. Het land word gescheiden door de Bosporusstraat in Istanbul. Dit maakt het tot een culturele en geografische brug tussen het oosten en het westen.
  2. Historische diepgang: Turkije heeft een bijzondere geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, met bekende historische figuren zoals Koning Midas en Troje, bekend van het Trojaanse paard en de Trojaanse oorlogen.
  3. Göbekli Tepe: In Turkije bevindt zich de Göbekli Tepe. Göbekli Tepe wordt gezien als ’s werelds oudste tempelcomplex. Het is daarmee ouder dan Stonehenge en de Egyptische piramides. Het tempelcomplex dateert van meer dan 11.000 jaar geleden.
  4. De Grand Bazaar van Istanbul: De Grand Bazaar in Istanbul is één van de grootste en oudste overdekte markten ter wereld, met meer dan 4.000 winkels op 61 straten en trekt dagelijks tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers.
  5. Turkse keuken: De Turkse keuken is één van de meest gevarieerde ter wereld, bekend om gerechten zoals kebab, baklava, en mezze. Turkije staat ook bekend als de oorsprong van koffie die in de 15e eeuw naar Europa werd gebracht.
  6. Tulpen: Hoewel veel mensen denken dat tulpen uit Nederland komen, hebben ze hun oorsprong in Turkije. Ze werden in de 16e eeuw vanuit het Ottomaanse Rijk naar Nederland gebracht.
  7. Kalkoens nationale sport: Olie worstelen, of Yağlı güreş, is de nationale sport van Turkije. Deze traditionele sport dateert uit de Ottomaanse periode.
  8. Cappadocië: CAppadocië is één van de meest imponerende landschappen ter wereld. Het staat bekend om de feeënschoorstenen (natuurlijke torenhoge rotsformaties), historische grotwoningen en hete luchtballonvluchten.
  9. De Zijderoute: Turkije was een belangrijk kruispunt op de Zijderoute, de historische handelsroute tussen China en Europa, wat het land een belangrijke rol gaf in de handel tussen oost en west.
  10. Santa Claus: De oorspronkelijke Sint Nicolaas, bekend als Santa Claus in veel culturen, werd geboren in Patara, een stad in het huidige Turkije. Het was was de bisschop van Myra, nu bekend als Demre.
luchtballonnen Cappadocië Turkije

Weetjes over de geschiedenis van Turkije

  1. Het Hettitische Rijk: Rond 1600-1178 v.Chr. was het Hettitische Rijk een machtige staat in wat nu Turkije is. Dit rijk was één van de grootste rijken van de Oudheid en stond bekend om de moderne wetgeving en de vrede van Kadesh met Egypte, één van de oudste bekende vredesverdragen.
  2. Byzantijnse Rijk: Na de val van het West-Romeinse Rijk bleef het Oost-Romeinse Rijk, beter bekend als het Byzantijnse Rijk, voortbestaan met Constantinopel (het huidige Istanbul) als hoofdstad. Dit rijk bestond meer dan duizend jaar, van 330 tot 1453, en speelde een hele belangrijke rol in de geschiedenis van het christendom, de kunst, en architectuur.
  3. De val van Constantinopel: In 1453 veroverde het Ottomaanse Rijk onder leiding van Sultan Mehmet II Constantinopel, wat het einde betekende van het Byzantijnse Rijk. Deze verovering wordt vaak gezien als het einde van de Middeleeuwen en het begin van de nieuwe tijd. Deze gebeurtenis versterkte daarnaast de Ottomaanse controle over de handelsroutes tussen Azië en Europa.
  4. Het Ottomaanse Rijk: Het Ottomaanse Rijk was één van de grootste en langst bestaande rijken in de geschiedenis. Het werd opgericht aan het einde van de 13e eeuw en duurde tot het begin van de 20e eeuw (1922). Het rijk strekte zich uit over drie continenten: Europa, Azië, en Afrika.
  5. Gallipoli Campagne: Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Gallipoli Campagne (ook bekend als de Slag om Gallipoli) een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Turkije, waarbij de geallieerde krachten probeerden de Dardanellen te controleren. Het plan mislukte en de strijd wordt herdacht voor de moed van de Turkse troepen onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk.
  6. De stichting van de Turkse Republiek: Na de val van het Ottomaanse Rijk werd de moderne Republiek Turkije opgericht in 1923, onder leiding van diezelfde Mustafa Kemal Atatürk. Hij introduceerde ingrijpende hervormingen die het land moderniseerden. Hieronder vallen onder andere de invoering van het Latijnse alfabet, secularisatie van de staat en de vooruitgang van onderwijs en vrouwenrechten.
  7. Anatolië: Het Anatolische schiereiland, waar het grootste deel van het moderne Turkije zich bevindt, is één van de oudst bewoonde regio’s ter wereld. Archeologische vondsten tonen aan dat de menselijke bewoning op deze plek tienduizenden jaren teruggaat. Er hebben hier dan ook talrijke beschavingen geleefd.
  8. De Zee van Marmara: De Zee van Marmara in Turkije is uniek, omdat het de enige zee ter wereld is die volledig wordt omringd door een enkel land. De zee wordt gebruikt als waterweg die de Zwarte Zee via de Bosporus verbindt met de Egeïsche Zee via de Dardanellen.
brug istanbul turkije

Weetjes over de Turkse cultuur

  1. Nazar Boncuğu: De Nazar Boncuğu (het boze oog) is een amulet in de vorm van een oog dat in Turkije en in veel culturen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt om de drager te beschermen tegen negatieve energieën, vooral tegen jaloezie en boze blikken. Je ziet deze amuletten vaak hangen in huizen, auto’s en zelfs als sieraden.
  2. Turkse baden – Hamams: De traditie van de Turkse baden, bekend als hamams, dateert uit de tijd van het Romeinse Rijk en werd verder ontwikkeld tijdens het Ottomaanse Rijk. Hamams spelen een centrale rol in de Turkse cultuur als plaatsen voor sociale bijeenkomsten, rituele reiniging en ontspanning. Hier worden vaak hamamdoeken gebruikt!
  3. Ebru-kunst: Ebru is de traditionele Turkse kunst van het maken van marmeren papier. Het is een unieke vorm van waterverfkunst, waarbij kleurrijke patronen worden gecreëerd door verf op een wateroppervlak te sprenkelen en dan over te brengen op papier. Elke Ebru is een uniek kunstwerk.
  4. Turkse thee en koffiecultuur: Turkse thee, geserveerd in kleine glaasjes, is een belangrijk onderdeel van de Turkse gastvrijheid en wordt de hele dag door gedronken. De Turkse koffie, die sterk en zoet is, wordt traditioneel bereid in een cezve (een klein koperen of messing potje) en heeft een dikke, modderige structuur. Koffie speelt ook een rol in traditionele huwelijksrituelen.
  5. Whirling Dervishes: De ceremonie van de draaiende derwisjen, bekend als Sema, is een spirituele praktijk van de Mevlevi-orde. De ceremonie is opgericht door de volgelingen van Rumi, een 13e-eeuwse Perzische dichter, geleerde en soefi-mysticus. Deze ceremonie staat symbool voor de de reis naar spirituele perfectie en eenwording met God.
  6. Turkse muziek en instrumenten: Traditionele Turkse muziek maakt gebruik van instrumenten zoals de saz of bağlama (een soort luit), de ney (een rietfluit), en de darbuka (een trommel).
  7. Ölüdeniz: Ölüdeniz, gelegen aan de zuidwestkust van Turkije, staat bekend om zijn ‘Blue Lagoon’. Het is één van de meest gefotografeerde stranden ter wereld. In de regio wordt er veel aan paragliden gedaan vanwege de unieke uitzichten.
  8. Turkse tapijten: Turkse tapijten worden al eeuwenlang met de hand geweven. Elke regio in Turkije heeft zijn eigen unieke ontwerpen en weeftechnieken, waardoor er zelfs binnen het land veel verschil tussen de tapijten zit!

Kende je deze weetjes over Turkije al?

  1. Ani – De vergeten stad: Ani, ook bekend als de ‘Stad van 1001 Kerken’, was ooit een middeleeuwse stad. Het lag op de huidige grens tussen Turkije en Armenië. In de 10e en 11e eeuw was het de hoofdstad van het Koninkrijk van Armenië. Nu is het een spookstad, maar de ruïnes laten nog steeds de grandeur zien van wat ooit één van de dichtbevolktste steden ter wereld was.
  2. Sumela Klooster: Geplakt tegen de steile kliffen van het Zwarte Zeegebied, staat het Sumela Klooster, een Grieks-orthodox klooster dat dateert uit de 4e eeuw. De locatie en architectuur van het klooster zijn indrukwekkend, aangezien het lijkt te zweven op de rand van een rotsachtige afgrond.
  3. Het Vogelparadijs van Gediz Delta: De Gediz Delta, gelegen in de Egeïsche regio, is één van de belangrijkste vogelhabitats in Turkije en Europa. Het gebied is een cruciaal rust- en voedergebied voor duizenden flamingo’s, pelikanen en andere trekvogels.
  4. De ondergrondse steden van Cappadocië: Naast de beroemde feeënschoorstenen, beschikt Cappadocië over een netwerk van ondergrondse steden, waarvan sommige tot 8 niveaus diep gaan. Deze steden werden gebruikt door de vroege christenen als schuilplaatsen tegen invasies.
  5. De zonnetempel van Hattusa: Hattusa, de hoofdstad van het Hettitische Rijk, was de thuisbasis van een unieke zonnetempel. De Hettieten aanbaden de zon als één van hun belangrijkste godheden. Hierdoor speelde deze tempel een cruciale rol in hun religie.
  6. Çatalhöyük: Eén van de oudste nederzettingen ter wereld, Çatalhöyük in Centraal-Anatolië, dateert uit het 7e millennium v.Chr. De plek leert ons meer over het vroege sedentaire leven en heeft opmerkelijke muurschilderingen en vrouwelijke beeldjes. Deze resten wijzen op mogelijke vroege vormen van godsdienstige aanbidding.
  7. Lycische Weg: De Lycische Weg is een 509 km lange wandelroute langs de kust van Zuidwest-Turkije, door wat ooit het oude Lycië was. De route biedt adembenemende uitzichten, antieke ruïnes en toegang tot afgelegen stranden en dorpen.
  8. De Zee van Saros: Bekend van het kristalheldere water, is de Zee van Saros in de Noord-Egeïsche regio van Turkije een favoriete bestemming voor duikers vanwege de biodiversiteit en de aanwezigheid van scheepswrakken die dateren uit de Eerste Wereldoorlog.
  9. De Chimera-vlammen: In Yanartaş, gelegen in de regio Antalya, branden eeuwige natuurlijke vlammen uit de rotsen. Dit wordt veroorzaakt door de natuurlijke gaslekkages in het gebied. De vlammen hebben bijgedragen aan de mythe van de Chimera, een vuurspuwend monster uit de Griekse mythologie.

Dit vind jij ook leuk!

Nu jij de leukste weetjes over Turkije weet, is het tijd om de rest van de wereld te ontdekken! Wat weet je bijvoorbeeld al over EngelandSpanjePortugalItaliëDuitsland en Frankijk? Ook hebben wij de leukste weetjes over Europese steden voor je uitgezocht. Laten we beginnen met LondenMadridBerlijn of Lissabon!

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Volg jij ons al op Instagram?

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn

Wij maken in al onze blogs gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet via deze links ontvangen wij een klein bedrag, dat ons onder andere helpt de website live te houden en nieuwe content te schrijven.