29 Weetjes over België: Alles wat je moet weten!

Wil je wat meer leren over België? The Green Tourist helpt je graag! Hier lees je alles over de leukste én meest interessante weetjes over België. Zo ga je goed voorbereid op reis óf leer je simpelweg wat meer over onze zuiderburen. Lees je met ons mee?

Leuke weetjes over België

  1. Striphoofdstad van de wereld: België staat bekend als de strip-hoofdstad van de wereld, dankzij stripfiguren zoals Kuifje (Tintin), Suske en Wiske en De Smurfen. Al deze strips zijn gecreëerd door Belgische stripauteurs.
  2. Frietkotcultuur: Belgen hebben een grote liefde voor frietjes. De “frietkot” is een belangrijk onderdeel van de Belgische snackcultuur. Hier kun je heerlijke frietjes kopen met alle soorten sauzen, zoals mayonaise, ketchup, en stoofvleessaus.
  3. Belgische kastelen: België heeft naar verluidt het hoogste aantal kastelen per vierkante kilometer ter wereld. Dit zijn zowel middeleeuwse forten en prachtige landhuizen. Ze zijn verspreid over het hele land.
  4. Het Atomium: Eén van de meest herkenbare symbolen van België is het Atomium. Dit is een monument in Brussel dat werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958. Het Atomium bestaat uit negen bollen die een ijzerkristal voorstellen, vergroot tot 165 miljard keer.
  5. Biercultuur: België is wereldberoemd om zijn bier, en terecht! Het land produceert meer dan 2000 verschillende bieren. Zin in een trappistenbier gebrouwen door monniken of liever een fruit- of abdijbier? In België kan het allemaal! De Belgische biercultuur staat op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
  6. Stripmuren in Brussel: Brussel is versierd met stripmuren die de stad kleur geven. Deze stripmuren, ook wel “striproute” genoemd, zijn een must-see voor stripfans en is een mooie manier om de stad te verkennen.
  7. Manneken Pis: Eén van de meest iconische bezienswaardigheden van Brussel is het standbeeld van Manneken Pis. Het is een klein bronzen beeldje van een plassend jongetje. Het standbeeld komt uit de 17e eeuw en heeft meerdere kostuums die regelmatig worden verwisseld voor speciale gelegenheden.
  8. Europese hoofdstad: Brussel is niet alleen de hoofdstad van België, maar ook de hoofdstad van de Europese Unie. Hier zijn ook de meeste EU-instellingen gevestigd, waaronder de Europese Commissie en het Europees Parlement.
  9. Chocoladeparadijs: België staat ook bekend om de heerlijke chocolade. Belgische chocolade wordt gezien als één van de beste ter wereld! Chocoladeliefhebbers van over de hele wereld kunnen hier genieten van bijvoorbeeld pralines, truffels en andere chocoladesoorten.
  10. De Ardennen: In het zuiden van België liggen de prachtige Ardennen. Het is een heuvelachtige en beboste regio die bekend staat om pittoreske landschappen en de vele outdoor activiteiten die je hier kunt ondernemen, zoals wandelen, kajakken en mountainbiken.
  11. De haven van Antwerpen: De haven van Antwerpen is de op één na grootste haven van Europa en één van de grootste ter wereld! Met meer dan 200 kilometer aan dokken, kades en steigers is de haven van Antwerpen een erg belangrijke schakel in de wereldwijde handelsroutes.
atonium brussel belgië

Weetjes over de geschiedenis van België

  1. Het Verdrag van Londen (1839): Na de Belgische Revolutie van 1830, waarbij België zich afscheidde van Nederland, werd de onafhankelijkheid van België erkend door het Verdrag van Londen in 1839. Dit verdrag, ondertekend door Europese grootmachten, betekende de neutraliteit van België en stelde de grenzen vast zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen.
  2. De Eerste Wereldoorlog: België speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog, omdat dit de locatie was waar een groot deel van het westelijk front zich afspeelde. De Duitse invasie van België in 1914 leidde tot een grootschalige vernietiging en de bezetting van grote delen van het land gedurende vier jaar.
  3. Het Belgisch kolonialisme: België had in de 19e en 20e eeuw een koloniaal rijk, voornamelijk in Centraal-Afrika. Koning Leopold II stichtte in 1885 de Onafhankelijke Congostaat (het huidige Congo) als zijn privébezit. Deze periode van Belgisch kolonialisme werd gekenmerkt door uitbuiting tegen de lokale bevolking.
  4. De Slag om de Ardennen: Tijdens de Tweede Wereldoorlog lanceerden de Duitse strijdkrachten eind 1944 een offensief in de Ardennen, bekend als de Slag om de Ardennen. Deze verrassingsaanval had hevige gevechten als gevolg en wordt gezien als één van de laatste grote Duitse offensieven aan het westelijk front.
  5. De Belgische kolonie in China: Van 1842 tot 1949 had België een kleine kolonie in China: de Concessie van Tianjin. Deze concessie, die werd opgericht na de Eerste Opiumoorlog, werd gebruikt als een een handelspost en diplomatiek centrum voor Belgische belangen in China.
  6. De Zesdaagse Oorlog: In 1831 werd het Nederlandse leger verslagen door Belgische revolutionairen tijdens de Zesdaagse Oorlog. Dit leidde tot de erkenning van de onafhankelijkheid van België door Nederland en andere Europese landen.
  7. De Kunstberg in Brussel: De Kunstberg, of Mont des Arts, in Brussel werd aangelegd aan het einde van de 19e eeuw als onderdeel van een stadsvernieuwingsproject. Het is nu een centrum met musea, galerijen en tuinen, waaronder de Koninklijke Bibliotheek van België en het Koninklijk Paleis.
  8. De Belgische revolutie van 1789-1790: Tijdens de Brabantse Revolutie van 1789-1790, een opstand tegen het Habsburgse leiderschap, verklaarde de Zuidelijke Nederlanden, waartoe België destijds behoorde, zich onafhankelijk en vormden ze de Verenigde Belgische Staten. Deze opstand werd neergeslagen door keizer Jozef II van Oostenrijk.
mont des Arts Brussel

Weetjes over de Belgische cultuur

  1. Diamantslijpen in Antwerpen: Antwerpen staat bekend als het wereldcentrum van de diamantindustrie. Ongeveer 84% van alle ruwe diamanten ter wereld passeert door Antwerpen op weg naar hun uiteindelijke bestemming.
  2. Carnaval in Binche: Het carnaval van Binche, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is één van de oudste carnavalsfeesten in België. Het hoogtepunt van het carnaval is de “Gilles van Binche”. Hierbij zijn gemaskerde figuren gekleed in kleurrijke kostuums. Ze dansen door de straten en gooien sinaasappels naar het publiek.
  3. De Brusselse wafel: De Brusselse wafel is een Belgische snack die wereldwijd bekend is. In tegenstelling tot de dikkere Luikse wafel, zijn Brusselse wafels licht en knapperig. Ze worden vaak geserveerd met toppings zoals poedersuiker, fruit of chocoladesaus.
  4. De Belgische nationale feestdag: De Belgische nationale feestdag wordt jaarlijks gevierd op 21 juli ter herdenking van de eedaflegging van koning Leopold I in 1831. Dit was de eerste koning der Belgen na de onafhankelijkheid van België.
  5. De bloementapijten van Brussel: Op de Grote Markt van Brussel wordt er om de twee jaar een bloementapijt gemaakt van duizenden verse bloemen. Dit evenement trekt vele bezoekers van over de hele wereld.
  6. De Gentse Feesten: De Gentse Feesten is een jaarlijks festival in de stad Gent, dat tien dagen lang wordt gehouden in juli. Het festival bestaat uit tal van evenementen, straattheater, concerten en tentoonstellingen. Het festival trekt honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.
Centrum Gent in België

Kende je deze weetjes over België al?

  1. De grootste zandkastelenwedstrijd ter wereld: Elke zomer vindt in het Belgische kustplaatsje Oostende de grootste zandkastelenwedstrijd ter wereld plaats. Duizenden deelnemers komen samen om spectaculaire zandkastelen te creëren op het strand. Wanneer ga jij een keer kijken?
  2. De oudste dierentuin ter wereld: De dierentuin van Antwerpen, opgericht in 1843, is één van de oudste dierentuinen ter wereld. Je kunt er meer dan 500 diersoorten bekijken!
  3. De grootste carnavalsoptocht buiten Rio: De stad Aalst staat bekend om carnaval. Hiermee staan ze op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De carnavalsoptocht van Aalst is één van de grootste ter wereld buiten Rio de Janeiro. Je ziet er onder andere kleurrijke kostuums en praalwagens.
  4. De Hallepoort in Brussel: De Hallepoort is een middeleeuws stadspoortgebouw in Brussel waar tegenwoordig het Museum van de Stad Brussel is gevestigd. Wat veel mensen niet weten, is dat de Hallepoort oorspronkelijk diende als deel van de tweede stadsomwalling van Brussel en later werd omgebouwd tot een gevangenis.

Dit vind jij ook leuk!

Nu jij de leukste weetjes over België weet, is het tijd om de rest van de wereld te ontdekken! Wat weet je bijvoorbeeld al over EngelandSpanjePortugalItaliëDuitsland en Frankijk? Ook hebben wij de leukste weetjes over Europese steden voor je uitgezocht. Laten we beginnen met LondenMadridBerlijn of Lissabon!

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Volg jij ons al op Instagram?

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn

Wij maken in al onze blogs gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet via deze links ontvangen wij een klein bedrag, dat ons onder andere helpt de website live te houden en nieuwe content te schrijven.