Top 3: Beste barefoot schoenen 2024!

Ben jij op zoek naar de beste barefoot schoenen voor tijdens het wandelen of hardlopen? The Green Tourist begrijpt je! Wij hebben een vergelijking opgesteld waarin we onze mening geven over de beste barefoot schoenen voor mannen en vrouwen. Lees je mee?

3 beste barefoot schoenen

Beste barefoot schoenen: Xero Shoes

Barefoot schoenen worden de laatste jaren steeds populairder. Vandaar dat wij het niet konden laten om verschillende barefoot schoenen te testen. Het dragen van dit type schoen heeft veel voordelen en wij leggen je graag uit waarom de Xero Shoes barefoot schoenen onze favorieten zijn. Allereerst is het gevoel met de ondergrond in combinatie met de goede grip (door de 4 mm noppen) wat ons betreft de beste die we hebben ervaren. Zo heb je erg veel grip, bij elke stap die je zet!

Ondanks dat deze barefoot schoenen erg dun zijn, geven ze alsnog veel bescherming tegen de ondergrond. Dit komt door de (100% vegan) materialen waar de hele schoen van gemaakt is. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je ze super lang kan dragen, lekker duurzaam dus!

Xero Shoes TerraFlex II 

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatste prijsupdate: 10 juli 2024 – 22:09

Voordelen

 • Hoge kwaliteit materialen
 • Beste grip uit de vergelijking
 • 100% Vegan
 • Stabiliteit door 4mm noppen

Nadelen

 • Geen

Loop je vaker op barefoot schoenen of wil je direct barefoot schoenen van hoge kwaliteit kopen? Dan zijn de Brubeck Merino Barefoot de barefoot schoenen die bij jou passen! Deze schoen is wat ons betreft de perfecte mix wat betreft ondersteuning, vrij kunnen bewegen én materiaalgebruik.

De bovenzijde van deze barefoot schoenen is gemaakt van natuurlijk merinowol. Hierdoor wordt vocht afgevoerd en je voeten droog én ademend blijven tijdens het wandelen of hardlopen. Wel zo prettig!

Brubeck Merino Barefoot

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatste prijsupdate: 10 juli 2024 – 22:09

Voordelen

 • Duurzaam materiaalgebruik
 • Vrije enkels
 • Geschikt voor als je ervaring hebt met barefoot schoenen

Nadelen

 • Niet geschikt voor in de wasmachine

Heb je een kleiner budget of wil je eerst testen of barefoot schoenen wat voor jou zijn? Dat kunnen wij ons voorstellen! Wat ons betreft is de Geweo barefoot schoen de beste optie voor als je niet al te veel geld kwijt wilt zijn aan een nieuw paar barefoot schoenen.

Deze schoenen hebben ook een erg goede balans tussen kwaliteit en prijs. Deze barefoot schoenen zijn geschikt voor mannen en vrouwen en door het ademende bovenwerk is de schoen super licht! Een ander voordeel van deze barefoon schoenen is dat ze snel drogen. De rubberen zool zorgt voor goede grip en de ‘zero-drop’ hak zorgt voor een natuurlijke houding!

Geweo Barefoot Schoenen

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatste prijsupdate: 10 juli 2024 – 22:09

Voordelen

 • Zero-drop hakvorm
 • Zool met anti-slip
 • Geschikt voor mannen én vrouwen

Nadelen

 • Gaan minder lang mee dan de andere twee barefoot schoenen uit deze vergelijking

Producten voor voetverzorging

Nu je barefoot schoenen hebt gekocht op basis van jouw persoonlijke voorkeuren, is het tijd om aan de rest van je voetverzorging te denken. Het is namelijk erg belangrijk om je voeten goed te verzorgen, helemaal wanneer je veel van je voeten vraagt. Zo kan een voetenbad erg relaxend werken, zodat je zo snel mogelijk een nieuw avontuur aan kan gaan!

CALMENTA XXL Voetenbad

Verkrijgbaar bij

bol.com (€210,00)
Laatste prijsupdate: 10 juli 2024 – 22:08

FALKE TK5 Wander Wandelsokken

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)
vrijbuiter.nl (€24,99)
Laatste prijsupdate: 10 juli 2024 – 22:09

Complete wandeluitrusting

Ga je wandelen met één van de beste barefoot wandelschoenen voor mannen en wandelschoenen voor vrouwen? Maak dan je barefoot wandel uitrusting compleet. Hier geven wij een belangrijke lijst met spullen die je nodig kan hebben tijdens het wandelen met barefoot schoenen:

 1. Kleding: Draag comfortabele kleding, goede wandelsokken voor dames of wandelsokken voor heren, geitenwollen sokken, een afritsbroek, warme handschoenen en eventueel een pet.
 2. Sneeuwschoenen: Ga je door de sneeuw lopen en verwacht je diepe sneeuw? Neem dan zeker de beste sneeuwschoenen mee!
 3. Nordic walking stokken: Houd je van wandelen? Bekijk dan zeker eens of nordic walking wat voor je is! Wij vinden het super leuk om nordic walking af te wisselen met wandelen.
 4. Zonnebrandcrème: Als je in de zon gaat wandelen, is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon met de beste natuurlijke zonnebrandcrème.
 5. Waterfles: Blijf gehydrateerd. Neem altijd een waterfles mee wanneer je erop uit gaat.
 6. Zwemspullen: ga je wandelen in de zomer? Neem dan zeker je zwemschoenen, duikbril en snorkelmasker mee!
 7. Eerste hulp-kit: Het is handig om een kleine EHBO-kit bij je te hebben voor het geval je je voeten bezeert.
 8. Snacks: Neem kleine snacks mee om je energieniveau op peil te houden tijdens je wandeling.

Deze lijst is mogelijk niet compleet. Wat je nodig hebt tijdens het barefoot wandelen is namelijk totaal afhankelijk van jouw specifieke wandeling.

wandelaar met barefoot schoenen

Veel gestelde vragen

Training om voetgezondheid te verbeteren

Goede barefoot schoenen bootsen eigenlijk het gevoel van blote voeten na, maar bieden tegelijkertijd de bescherming van normale schoenen. Ze zijn ontworpen om de natuurlijke beweging van de voeten te stimuleren en trainen veel onderdelen van de voet, zoals:

 • Voetenbed
 • Voetenkussens
 • Voetboog
 • Voetzolen
 • Voetgewelf

Door deze onderdelen van de voet te trainen, verandert je voetstand en voetvorm weer terug naar hoe de voetfunctie origineel bedoeld is, wat de voetgezondheid sterk verbeterd. Barefoot schoenen verbeteren je voetgezondheid op verschillende manieren:

 1. Spieren en gewrichten versterken: Door het ontbreken van demping en ondersteuning zoals die in normale schoenen zitten, moeten de spieren en gewrichten in de voeten harder werken en bewegen zoals onze voeten natuurlijkerwijs zouden bewegen. Dit leidt tot versterking van de voetspieren, enkels en onderbenen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel voetpijn of andere voetproblemen krijgt. Kortom, het zorgt voor een goede voetgezondheid.
 2. Verbeterde balans: Barefoot schoenen zorgen voor een beter contact met de ondergrond en een natuurlijke(re) beweging van de voeten, waardoor de zenuwen in de voetenboog en het voetenbed van je voet (meer/beter) gestimuleerd worden. Dit kan de bevordert de voetbalans kan veel voetklachten verminderen/verhelpen.
 3. Betere houding: Omdat barefoot schoenen natuurlijk bewegen van de voeten stimuleren, kan dit de menselijke houding verbeteren door een meer natuurlijke gang en een betere verdeling van het gewicht over de voeten.
 4. Voorkomen van blessures: Het dragen van barefoot schoenen kan helpen bij het voorkomen van blessures, zoals overbelasting en problemen met de voetboog.
blote voeten

Verbeterde voetgezondheid per onderdeel voet

Het lopen op goede barefoot schoenen traint dus verschillende specifieke delen van de voet en draagt bij aan een betere voetgezondheid. Hier gaan we dieper in op hoe het wandelen of hardlopen op barefoot schoenen de voeten traint en hiermee de voetgezondheid verbetert:

 1. Voetspieren: Barefoot schoenen dwingen de voetspieren om actiever te zijn. Dit zorgt voor meer voetsterkte en stabiliteit van de spieren van de voet, zoals de spieren die betrokken zijn bij het bewegen van de tenen en het behouden van de juiste voetboog. Sterkere voetspieren zorgen voor een betere voetenbalans, voetgezondheid en een natuurlijkere voetvorm en voetstand.
 2. Voetboog: Lopen op barefoot schoenen kan helpen bij het versterken en ondersteunen van de voetboog. De natuurlijke beweging en het contact met de grond stimuleren de spieren, de voetstabiliteit en bindweefsels in de voetboog, waardoor deze sterker is en beter in staat is om de lichaamsbelasting te dragen. Dit kan zelfs problemen zoals platvoeten helpen voorkomen of verminderen.
 3. Enkels en kuiten: Door op barefoot schoenen te lopen, wordt de impact en belasting van wandelen en hardlopen gelijkmatiger verdeeld over de voet, enkels en kuiten. Hierdoor worden deze spieren versterkt en dit helpt bij het verbeteren van de voetflexibiliteit en voetmobiliteit. Zo kun je veel nare voetblessures voorkomen!
 4. Tenen en voorvoet: De barefoot schoenen zorgen voor een (meer) voorwaartse afwikkeling van de voet aan bij het lopen, waarbij de druk meer op de voorvoet en tenen komt te liggen in plaats van op de hiel. Dit helpt om de tenen te spreiden en de voetflexibiliteit/voetmobiliteit van de voorvoet te verbeteren, waardoor problemen zoals hamertenen of hallux valgus (scheefstand van de grote teen) kunnen worden verminderd.
 5. Voetkussens: De voetkussens, die zich bevinden onder de hiel en de bal van de voet, worden gestimuleerd en versterkt door het gebruik van barefoot schoenen. Het ontbreken van demping in deze schoenen dwingt de voet om zijn natuurlijke schokabsorptie te gebruiken, wat helpt bij het verbeteren van de veerkracht. Door deze stimulatie kunnen de voetkussens beter functioneren bij het opvangen van impact tijdens het lopen of hardlopen.
boswandeling minimalistische schoenen

Tips voor hardlopen met barefoot schoenen

Voor veel mensen kan de overgang naar barefoot schoenen behoorlijk wennen zijn, omdat het lopen op dit type schoenen een andere, meer natuurlijke loopstijl en voetbeweging vereist dan bij traditionele schoenen. Om je goed voor te bereiden op het hardlopen met barefoot schoenen, hier wat handige tips:

 1. Start langzaam: Begin met korte afstanden en bouw geleidelijk aan op. Begin bijvoorbeeld met wandelen of ga kortere rustige stukken joggen om je voeten en spieren te laten wennen aan de nieuwe bewegingen.
 2. Luister naar je lichaam: Let goed op eventuele ongemakken of pijn. Pijnlijke voeten, kuiten of enkels kunnen wijzen op overbelasting en kunnen leiden tot blessures. Negeer signalen van je lichaam niet; geef jezelf en je lichaam de tijd om te wennen aan de nieuwe schoenen en een compleet nieuwe loopstijl.
 3. Werk aan techniek: Leer de juiste looptechnieken voor barefoot schoenen. Focus op een voorwaartse, lichte landing en vermijd harde hielstoten, omdat barefoot schoenen minder demping hebben.
 4. Versterk je voeten: Doe oefeningen om de voetspieren en enkels te versterken.
 5. Varieer je schoenen: Als beginner kun je afwisselen tussen deze schoenen en ‘normale’ hardloopschoenen om je voeten de tijd te geven om zich aan te passen.

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een specialist, zoals een podoloog of fysiotherapeut, vooral als je voetproblemen hebt of eerder voetblessures hebt gehad.

hardloper op beste barefoot schoenen

Voordelen van barefoot schoenen

We kunnen ons voorstellen dat je graag wat meer wilt weten over de voordelen die barefoot schoenen met zich meedragen. Daarom leggen wij je maar al te graag meer uit over de voordelen van barefoot schoenen.

Natuurlijke voetafrol

Goede barefoot schoenen zorgen voor een meer natuurlijke voetafrol, wat betekent dat je voeten kunnen bewegen zoals ze bedoeld zijn. In plaats van stugge schoenen, kunnen je voeten vrij bewegen en de juiste spieren gebruiken tijdens het (hard)lopen. Dit zorgt voor een betere loopervaring en je kan er op de langere termijn voetklachten mee voorkomen of verminderen.

Betere balans en stabiliteit

Door barefoot schoenen te dragen verbeter je je balans en stabiliteit. De dunne zolen en flexibiliteit van de schoenen maken het makkelijker om je evenwicht te bewaren tijdens het lopen. Hier kan je profijt uithalen bij activiteiten waarbij een goede balans belangrijk is, zoals yoga of dansen.

Sterkere voetspieren

Een ander voordeel van goede barefoot schoenen is dat ze je voetspieren versterken en stimuleren. Doordat je voeten meer vrijheid hebben om te bewegen en de juiste houding aan te nemen, worden de spieren in je voeten gestimuleerd en versterkt. Dit helpt om zwakke voetspieren te versterken en het risico op blessures te verminderen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)
vrijbuiter.nl (€24,99)
Laatste prijsupdate: 10 juli 2024 – 22:09

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Volg jij ons al op Instagram?

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn

Wij maken in al onze blogs gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet via deze links ontvangen wij een klein bedrag, dat ons onder andere helpt de website live te houden en nieuwe content te schrijven.