26 Weetjes over de Eiffeltoren: Alles wat je moet weten!

Ga jij binnenkort naar Parijs en ben je van plan om de Eiffeltoren te gaan bezoeken óf wil je gewoon wat meer te weten komen over de Eiffeltoren in Parijs? The Green Tourist helpt je graag! Hier lees je alles over de 26 leukste weetjes over de Eiffeltoren. Lees je mee?

Leukste weetjes over de Eiffeltoren

  1. Verboden Eiffeltoren te fotograferen – Het is in de nacht verboden om de Eiffeltoren te fotograferen.
  2. Tijdelijk bouwwerk: Bij de oorspronkelijke bouw was het de bedoeling dat de Eiffeltoren na 20 jaar afgebroken zou worden, maar vanwege zijn waarde als radiotoren én toeristische attractie werd besloten om de toren te laten staan.
  3. Ontwerper en bouw: De Eiffeltoren is ontworpen door Gustave Eiffel voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Dit ter viering van de 100e verjaardag van de Franse Revolutie.
  4. Hoogteverandering: Met de toevoeging van televisieantennes is de hoogte van de Eiffeltoren door de jaren heen veranderd. Tegenwoordig is de toren inclusief antennes ongeveer 330 meter hoog.
  5. Windbestendig: De Eiffeltoren is ontworpen om windbestendig te zijn. Hierdoor kan het zijn dat de Eiffeltoren een beetje wiebelt bij harde wind. De Eiffeltoren buigt ongeveer 15 centimeter als het (hard) waait.
  6. Verlichting: De Eiffeltoren wordt ’s avonds en ’s nachts prachtig verlicht. In totaal zijn er zo’n 20.000 lampen die de toren de bekende glinsterende uitstraling geven.
  7. Beklimming: Hoewel het een populaire toeristische attractie is, kun je ervoor kiezen om de trap te nemen in plaats van de lift. Er zijn 1665 treden om naar de top te komen. Begin maar vast met trainen!
  8. Beroemde bezoekers: Talloze beroemdheden hebben de Eiffeltoren al bezocht, waaronder Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp, die samen met Gustave Eiffel de toren beklom.
  9. De kleur van de Eiffeltoren: De Eiffeltoren was oorspronkelijk rood, maar is later geverfd in de kenmerkende “Eiffeltoren-bruin” kleur, die tot op de dag van vandaag nog steeds met de hand (!) wordt bijgewerkt.
  10. Bouwmaterialen: Voor de constructie van de Eiffeltoren werden meer dan 18.000 stukken smeedijzer en 2,5 miljoen klinknagels gebruikt!
  11. Symboliek: De bouw van de Eiffeltoren was in eerste instantie een omstreden onderwerp, maar is nu een iconisch symbool van Parijs en wordt beschouwd als één van de meest herkenbare bouwwerken ter wereld.
eiffeltoren parijs frankrijk

Weetjes over de geschiedenis van de Eiffeltoren

  1. Protest van kunstenaars: Toen de Eiffeltoren werd gebouwd, protesteerden veel Parijse kunstenaars en intellectuelen tegen de Eiffeltoren. Ze zagen het als een “monster” dat het uitzicht op de stad zou verpesten. Er werd zelfs een petitie gestart om de bouw ervan te stoppen.
  2. Tijdelijke vergunning: De bouw van de Eiffeltoren begon in 1887 en duurde twee jaar, twee maanden en vijf dagen. De oorspronkelijke vergunning was geldig voor slechts 20 jaar. Het zou in 1909 worden afgebroken, maar dat gebeurde niet vanwege de functie als communicatietoren.
  3. Gebruik tijdens oorlogen: Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Eiffeltoren gebruikt als radiozender om gecodeerde boodschappen te verzenden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers Frankrijk bezetten, werden de kabels naar de top van de toren doorgesneden om te voorkomen dat de nazi’s de toren zouden gebruiken als zendmast.
  4. Tijdelijke eigenaar: In 1925 haalde een oplichter genaamd Victor Lustig een gewaagde truc uit. Hij deed alsof hij een overheidsfunctionaris was en verkocht de Eiffeltoren als schroot aan een schrootdealer. Hij werd ontmaskerd, maar toch slaagde hij erin te ontsnappen en bleef hij lange tijd op vrije voeten.
  5. Wetenschappelijke experimenten: Gustave Eiffel gebruikte de Eiffeltoren als een laboratorium voor wetenschappelijke experimenten, vooral op het gebied van meteorologie, aerodynamica en radio.
  6. Toren als reclamebord: In de jaren 1920 werden grote reclameborden aan de zijkanten van de Eiffeltoren gehangen. Dit werd echter al snel verboden, omdat dit het straatbeeld niet ten goede deed.
eiffeltoren parijs avond

Dit wist jij nog niet over de Eiffeltoren!

  1. De Eiffeltoren zet uit: Door de temperatuurverschillen kan de Eiffeltoren tot wel 15 centimeter in hoogte variëren. Bij warm weer zet het metaal uit en wordt de toren hoger, terwijl bij koud weer de metalen delen samentrekken en de toren korter wordt.
  2. Tijdelijke lift in de benen: Tijdens de bouw van de toren werden er speciale liften geïnstalleerd die diagonaal omhoog liepen langs de poten. Deze liften werden na de voltooiing van de toren verwijderd.
  3. Gustave Eiffel’s privékantoor: In de top van de Eiffeltoren had Gustave Eiffel een privékantoor waar hij gasten ontving. Dit kantoor is nu gereconstrueerd en open voor het publiek.
  4. Geheim appartement: Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1889 had Gustave Eiffel een privé-appartement op de toren. Dit appartement is niet open voor het publiek, maar bezoekers kunnen een replica ervan zien, compleet mét replica’s van het meubilair.
  5. Bliksemafleiders: De Eiffeltoren wordt gemiddeld 10 keer per jaar getroffen door bliksem. Daarom zijn er bliksemafleiders geïnstalleerd om de toren en bezoekers te beschermen.
  6. Toren als meetinstrument: De Eiffeltoren speelde een belangrijke rol bij het bepalen van de snelheid van geluid. Wetenschappers gebruikten bliksemschichten die de toren troffen om de snelheid van geluid te meten door de tijd te meten tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder.
  7. Beelden bij de Eiffeltoren: In het verleden werden er verschillende beelden en sculpturen op de Eiffeltoren geplaatst, waaronder een windvaan in de vorm van een kikker en een ooievaar. Deze zijn later allemaal weer verwijderd.
  8. Grootste toeristische attractie: De Eiffeltoren is niet alleen één van de meest herkenbare bouwwerken ter wereld, maar ook één van de meest bezochte. Jaarlijks trekt de toren miljoenen bezoekers van over de hele wereld.
  9. Tijdelijke ijsbaan: In de winter van 2013-2014 werd er een tijdelijke ijsbaan aangelegd op de eerste verdieping van de Eiffeltoren, waardoor bezoekers konden schaatsen met uitzicht op Parijs.
centrum parijs eiffeltoren

Dit vind jij ook leuk!

Nu jij alle weetjes over de Eiffeltoren kent, is het tijd om de rest van Parijs te verkennen. Lees hiervoor onze blog over de leukste weetjes over Parijs! Wil je meer lezen over Europese (hoofd)steden? Lees dan onze blogs over weetjes over Londen of Praag.

Als je meer wilt lezen over landen in plaats van steden, helpen wij je ook graag verder! Waarom zou je niet eens wat meer lezen over bijvoorbeeld de leukste weetjes over Oostenrijk, Italië, Spanje, Nederland, Curaçao, Egypte, Polen, Engeland of Noorwegen?

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Volg jij ons al op Instagram?

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn

Wij maken in al onze blogs gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet via deze links ontvangen wij een klein bedrag, dat ons onder andere helpt de website live te houden en nieuwe content te schrijven.