39 weetjes over Denemarken: Alles wat je moet weten!

Ga je binnenkort op vakantie naar Denemarken óf wil je meer over Denemarken te weten komen? The Green Tourist helpt je graag! Wij hebben alle leuke weetjes over Denemarken voor je op een rij gezet. Van de prachtige historie tot aan moderne architectuur, Denemarken heeft het allemaal. Lees je mee?

De 20 leukste weetjes over Denemarken!

  1. LEGO: LEGO werd opgericht in Denemarken in 1932.
  2. Gelukkigste land: Denemarken staat bekend als het land met één van de gelukkigste bevolkingen ter wereld.
  3. Fietscultuur: Denemarken staat bekend om de fietsvriendelijke steden. Daarnaast heeft Denemarken één van ’s werelds hoogste percentages fietsgebruikers.
  4. Oudste vlag: De Deense vlag, ‘Dannebrog’, is de oudste vlag ter wereld die nog in gebruik is.
  5. Hygge: Het Deense concept van ‘hygge’, wat gezelligheid betekent, is wereldwijd populair geworden.
  6. Designtraditie: Denemarken heeft een invloedrijke designtraditie met beroemde ontwerpers zoals Arne Jacobsen.
  7. Kopenhagen’s Tivoli: Tivoli Gardens in Kopenhagen is één van ’s werelds oudste pretparken, opgericht in 1843.
  8. Windenergie: Denemarken staat bekend om de slimme windenergiesector en hoge gebruik van windenergie.
  9. Vikingen: Denemarken heeft een rijke Vikinggeschiedenis, met veel historische overblijfselen en musea.
  10. Smørrebrød en wienerbrød: Deense culinaire hoogstandjes, waaronder smørrebrød (belegde boterhammen) en wienerbrød (Deense gebakjes), zijn wereldwijd geliefd.
  11. Koninklijke geschiedenis: Denemarken heeft één van ’s werelds oudste monarchieën, die teruggaat tot de 10e eeuw.
  12. Festivalstad: Roskilde in Denemarken organiseert het beroemde Roskilde Festival, één van Europa’s grootste muziekfestivals.
  13. Vloeiend Engels: Denemarken heeft een hoog percentage inwoners dat vloeiend Engels spreekt.
  14. Øresundbrug: Deze brug verbindt Denemarken met Zweden en is zowel een brug als een tunnel.
  15. Fietspadennetwerk: Het land heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden, waaronder de populaire ‘Margrietroute’.
  16. Koningin Margrethe II: Koningin Margrethe II is een geliefd symbool en staatshoofd van Denemarken.
  17. Bornholm: Dit Deense eiland staat bekend om prachtige natuur, zandstranden en ambachtelijke producten.
  18. Vikingfolklore: Denemarken heeft een rijke folklore met verhalen over Vikingen, elfen en trollen.
  19. Duurzaamheid: Denemarken focust zich op duurzaamheid, groene energie en recycling.
  20. Fjorden en kustlijnen: Het Deense landschap beschikt over lange kustlijnen en prachtige fjorden.
gebouwen-kopenhagen-denemarken

Weetjes over de geschiedenis van Denemarken

  1. Vikingtijd: Denemarken heeft een rijke geschiedenis van Vikingen, met krijgers en ontdekkingsreizigers die tussen de 8e en 11e eeuw grote delen van Europa verkenden en beïnvloedden.
  2. Kalmar Unie: In de 14e eeuw vormden Denemarken, Zweden en Noorwegen de Kalmar Unie onder koningin Margaretha I, waarbij de drie landen onder één heerschappij vielen.
  3. Reformatie: In de 16e eeuw voerde koning Christiaan III het lutheranisme in als de staatsgodsdienst, wat grote invloed had op de Deense religie en politiek.
  4. Verlies van Noorwegen: Na de Napoleontische oorlogen moest Denemarken in 1814 Noorwegen afstaan aan Zweden.
  5. Tweede Duits-Deense oorlog: In 1864 verloor Denemarken een deel van Sleeswijk-Holstein aan Pruisen en Oostenrijk na deze oorlog.
  6. Bezetting in WOII: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Denemarken bezet door nazi-Duitsland, maar het land voerde grotendeels vreedzaam verzet uit en redde een groot deel van zijn joodse bevolking.
  7. De Deense grondwet van 1849: Deze grondwet was één van de meest democratische ter wereld op dat moment, met vrijheid van meningsuiting én gelijke rechten voor mannen onder de wet.
  8. Referenda over de EU: Denemarken heeft referenda gehouden over de Europese Unie, waarbij het na enkele afwijzing uiteindelijk lid werd van de EU.
  9. Deense verlichting: Denemarken droeg bij aan de Europese verlichting, met denkers zoals Anders Chydenius die ideeën had over vrijheid, gelijkheid en de rechten van de mens.
vuurtoren-hirtshals-denemarken

Weetjes over de cultuur van Denemarken

  1. Kolonihavehuse: Deze kleine tuinhuisjes, bekend als ‘kolonihavehuse’, zijn een uniek onderdeel van de Deense cultuur. Ze worden vaak gebruikt als zomerhuisjes of moestuinen voor stadsbewoners.
  2. Klompen: Hoewel klompen niet exclusief Deens zijn, zijn houten klompen (of ’træsko’) traditionele Deense schoenen en ze worden vaak geassocieerd met folklore en oude ambachten.
  3. Midzomernacht: De viering van midzomernacht, ‘Sankt Hans Aften’, op 23 juni is een oude Deense traditie waarbij vreugdevuren worden ontstoken en gemeenschappen samenkomen.
  4. Deense volksdansen: Deense volksdansen, zoals ‘polsk’, zijn een belangrijk onderdeel van de Deense cultuur en worden vaak uitgevoerd tijdens festiviteiten en bijeenkomsten.
  5. Højskole: Deense ‘højskole’ zijn volkshogescholen waar mensen samenkomen om te leren, discussiëren en creatief bezig te zijn.
  6. Kaarsenlicht: De Denen houden van kaarsen, vooral tijdens de wintermaanden. Het creëren van een gezellige sfeer met kaarslicht is een belangrijk aspect van de Deense levensstijl.
  7. Deense folklore muziek: Traditionele Deense volksmuziek, inclusief ‘noder’ (bladmuziek) en traditionele instrumenten zoals de ‘spillemand’ (folkviolist), blijft een belangrijk onderdeel van de huidige Deense cultuur.
  8. Deense handvaardigheid: Ambachten zoals houtsnijwerk en weven hebben een rijke traditie in Denemarken en zijn nog steeds populair in moderne kunst en design.
  9. Papierknipkunst: ‘Papirklip’ of papierknipkunst is een traditionele Deense kunstvorm waarbij ingewikkelde ontwerpen uit papier worden geknipt.
  10. Boerenmarkten: Lokale boerenmarkten (‘bondens marked’) zijn populair in Denemarken, waar verse en biologische producten worden verkocht, en ze vormen een belangrijk onderdeel van de Deense voedselcultuur.
fietsen-kopenhagen-fietsstad

Lijkt Denemarken op Nederland?

Denemarken en Nederland lijken op sommige manieren op elkaar, maar hebben ook duidelijke verschillen. Zo staat Nederland bekend om de vlakke velden en uitgestrekte weilanden, terwijl Denemarken meer heuvels heeft, vooral in bepaalde delen van het land.

Beide landen hebben ook vergelijkbare dingen waar ze dol op zijn. Ze zijn de inwoners van beide landen erg gek op fietsen en houden ze van kaas en zuivelproducten. Bovendien geven ze allebei veel om het milieu en duurzaamheid, maar op hun eigen manier. Denemarken heeft bijvoorbeeld zijn ‘hygge’, wat een soort gezelligheid en warmte is die Nederland misschien op een andere manier uitdrukt.

Hoewel ze qua taal wat op elkaar lijken (Denen en Nederlanders kunnen elkaar niet echt verstaan, maar hun talen zijn familie van elkaar), hebben ze wél verschillende politieke systemen en regels. Daarnaast hebben beide landen ook sterke economieën en zijn ze goed in dingen als landbouw en technologie.

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Volg jij ons al op Instagram?

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn

Wij maken in al onze blogs gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet via deze links ontvangen wij een klein bedrag, dat ons onder andere helpt de website live te houden en nieuwe content te schrijven.