38 Weetjes over India: Alles wat je moet weten!

Ga jij binnenkort op reis naar India of wil je simpelweg meer leren over dit immens grote Aziatische land? The Green Tourist helpt je graag! Hier lees je alles over de leukste én meest interessante weetjes over India. Lees je met ons mee?

Leukste weetjes over India

  1. Verschillende talen: India is een land met een enorme taaldiversiteit. Er zijn in totaal meer dan 1.600 talen die in het land worden gesproken, waarvan er 22 officieel erkend zijn.
  2. Spoorwegnetwerk: Het Indiase spoorwegnet is één van de grootste ter wereld, met meer dan 64.000 kilometer aan spoor en meer dan 7.000 treinstations. Dagelijks reizen er zo’n 23 miljoen passagiers met de trein in India.
  3. Festival van kleuren – Holi: Holi, ook bekend als het festival van kleuren, is één van de meest populairste festivals in India, waarbij mensen kleurpoeders en gekleurd water over elkaar heen gooien.
  4. Kumbh Mela: De Kumbh Mela is het grootste religieuze festival ter wereld en trekt tientallen miljoenen pelgrims. Tijdens het festival komen hindoes samen om te baden in een heilige rivier.
  5. Bollywood: India’s filmindustrie, beter bekend als Bollywood, produceert jaarlijks ongeveer 1.000 films, meer dan elke andere filmindustrie ter wereld.
  6. Schaak: Schaak is ontstaan in India, in de 6e eeuw, onder de naam ‘Chaturanga’.
  7. Yoga: Yoga vindt zijn oorsprong meer dan 5.000 jaar geleden in India. Het is een oude manier van bewegen die lichaam, geest en ziel samenbrengt.
  8. Taj Mahal: Eén van de Zeven Wereldwonderen, de Taj Mahal in Agra, is een monument van liefde. Het is gebouwd door keizer Shah Jahan, ter nagedachtenis aan zijn vrouw Mumtaz Mahal.
  9. Vegetarisme: India heeft het hoogste percentage vegetariërs ter wereld. Dit komt vooral door religieuze en culturele overtuigingen. Ongeveer 30% tot 40% van de Indiase bevolking is vegetarisch(!).
  10. Wetenschap: India heeft een belangrijke geschiedenis in wetenschappelijke bijdragen, waaronder de concepten van nul (0) en het decimale systeem. Ook ze belangrijke wetenschappelijke bijdrage geleverd in de wiskunde en astronomie.
  11. Karni Mata-tempel: De Karni Mata-tempel in Rajasthan staat bekend als de Rattentempel, waar duizenden heilige ratten worden vereerd en beschermd.
  12. De drijvende postkantoor: India heeft het hoogste postkantoor ter wereld in Hikkim, Himachal Pradesh. Ook heeft India een drijvend postkantoor in Dal Lake, Srinagar.
meisje op holi festival India

Weetjes over de geschiedenis van India

  1. Indusvalleibeschaving: Eén van ’s werelds oudste beschavingen, de Indusvalleibeschaving, bloeide rond 2500 v.Chr. in wat nu Pakistan en westelijk India is. Het was een stedelijke cultuur, die bekend staat om zijn indrukwekkende steden zoals Harappa en Mohenjo-Daro.
  2. Veda’s: De oudste geschriften van het hindoeïsme, de Veda’s, werden in India geschreven tussen ca. 1500 en 500 v.Chr. Deze teksten vormen de basis voor de meeste hindoeïstische tradities en filosofieën.
  3. Maurya- en Gupta-rijk: Deze twee rijken staan bekend als de gouden periodes van India, met grote vooruitgang op het gebied van kunst, wetenschap en literatuur. Het Maurya-rijk, dat in de 3e eeuw v.Chr. werd gesticht door Chandragupta Maurya, was bijna net zo groot als het gehele Indiase subcontinent. Het Gupta-rijk, dat van de 4e tot de 6e eeuw na Christus duurde, wordt vaak beschreven als het “Gouden Tijdperk” van India.
  4. Boeddhisme en Jainisme: Rond de 6e eeuw v.Chr. ontstonden in India het boeddhisme en het jainisme als reacties op het hindoeïsme. Boeddha (Siddhartha Gautama) en Mahavira (de grondlegger van het jainisme) predikten wegen naar verlichting en bevrijding die door veel mensen werd gevolgd.
  5. Mughal Rijk: Van de 16e tot de 18e eeuw heerste het Mughal Rijk over grote delen van India. Dit tijdperk staat bekend om architectonische wonderen, waaronder de Taj Mahal, en de bijdragen aan de kunst, cultuur en de Indiase keuken.
  6. Britse Raj: Van 1858 tot 1947 stond India onder direct bestuur van de Britse kroon, na de opstand van 1857. Deze periode had een grote invloed op de sociale, economische en politieke structuur van India.
  7. Onafhankelijkheidsbeweging: Onder leiding van figuren als Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru, en Subhas Chandra Bose streefde India in de 20e eeuw naar onafhankelijkheid van Britse heerschappij, wat uiteindelijk werd bereikt in 1947.
  8. Verdeling van India: De onafhankelijkheid van India ging gepaard met de verdeling van het land in twee staten, India en Pakistan, wat leidde tot grootschalige migratie en een conflict tussen hindoes en moslims.
  9. Democratische Republiek: Na de onafhankelijkheid werd India de grootste democratie ter wereld.
  10. Ruimtevaart: India heeft zich snel ontwikkeld op het gebied van ruimtevaarttechnologie. In 1975 lanceerde het zijn eerste satelliet, Aryabhata, en heeft sindsdien verschillende succesvolle missies uitgevoerd, waaronder naar de maan en Mars.
boeddhist in India

Weetjes over de cultuur van India

  1. Diversiteit in kleding: India’s traditionele kleding varieert per regio. Sari’s en salwar kameez zijn populair onder vrouwen en mannen dragen vaak kurta’s en dhoti’s. Elk kleding is kenmerkend voor de culturele achtergrond van de regio.
  2. Festivals: India heeft een overvloed aan festivals, elk met zijn eigen viering. Diwali (het festival van het licht), Eid, Navratri, Onam, Pongal, en Durga Puja zijn slechts enkele voorbeelden van de vele festivals die door het hele land worden gevierd.
  3. Culinair erfgoed: Elk deel van India heeft zijn eigen kenmerkende gerechten, van de vegetarische gerechten van Gujarat tot de visgerechten van Bengal en de tandoori-gerechten van Punjab.
  4. Klassieke dansen: India telt acht officieel erkende klassieke dansvormen, waaronder Bharatanatyam, Kathak, Kathakali, en Manipuri. Elke dansstijl vertelt verhalen door middel van mime, gebaren, en voetbewegingen.
  5. Muziek: De Indiase muziek kent veel (klassieke) stijlen zoals Carnatische en Hindoestaanse muziek tot populaire Bollywood-muziek en regionale volksmuziek. De sitar, tabla, en veena zijn enkele van de traditionele muziekinstrumenten.
  6. Handwerken: India’s geschiedenis van handwerken omvat alles van zijden weefsels, geborduurde stoffen, houtsnijwerk, metaalwerk, en juwelen tot terracotta en keramiek.
  7. Architectuur: De Indiase architectuur is een fusie van meerdere culturele invloeden door de eeuwen heen. Dit zie je aan de Mughal-architectuur, Britse koloniale gebouwen, oude hindoeïstische en jain tempels, en moderne stedelijke designs.
  8. Gastvrijheid: De Indiase cultuur volgt sterk het principe van “Atithi Devo Bhava”, wat betekent “de gast is gelijk aan God”. Dit weerspiegelt de waarde die wordt gehecht aan het respecteren en verzorgen van gasten.
taj-mahal-india

Wist je dit weetje over India al?

  1. Shani Shingnapur: In het dorp Shani Shingnapur in Maharashtra sluiten de bewoners hun huizen niet af – sterker nog, veel huizen hebben geen deuren, slechts deurkozijnen. Volgens de lokale traditie beschermt de god Shani de dorpelingen, waardoor diefstal onnodig is.
  2. Indiase tijdzone: Ondanks de brede geografische spreiding van India, meer dan 2.900 km van oost naar west, hanteert het land één nationale tijdzone. Dit is de Indiase Standaardtijd (IST), die 5,5 uur voorloopt op de Coordinated Universal Time (UTC+5:30).
  3. Aparte tijdzone voor de theeplantages: De theeplantages in Assam hadden hun eigen tijdzone, bekend als de ‘Chai Bagaan’ tijd of ‘Tea Garden Time’, die een uur vooruit liep op de IST, om beter gebruik te maken van daglicht.
  4. Jyotirlinga-tempels: India heeft 12 Jyotirlinga-tempels, die gewijd zijn aan de god Shiva. Het wordt beschouwd als zeer heilig door hindoes om alle 12 tempels te bezoeken, aangezien ze elk een verschillende manifestatie van Shiva vertegenwoordigen.
  5. Banyan – de nationale boom: De banyan, die in het Hindi ‘Bargad’ wordt genoemd, is de nationale boom van India. Deze boom wordt gekenmerkt door zijn enorme omvang en de luchtwortels die uit de takken groeien en naar de grond reiken.
  6. Cherrapunji: Eén van de natste plaatsen op aarde, Cherrapunji, is gelegen in Meghalaya. Met een jaarlijkse neerslag van ongeveer 11.777 millimeter is dit één van de natste plekken ter wereld. Interessant genoeg ligt het slechts een paar uur rijden van enkele van de droogste gebieden in India.
  7. Kalaripayattu: Kalaripayattu, afkomstig uit Kerala, is één van de oudste vechtkunsten ter wereld. Het wordt beschouwd als de voorloper van verschillende andere Aziatische vechtkunsten.
  8. Mawlynnong: Mawlynnong in Meghalaya staat bekend als het ‘schoonste dorp van Azië’. De gemeenschap heeft een sterke ethos van schoonheid en hygiëne. Dit uit zich onder andere in een verbod op plastic zakken!

Dit vind jij ook leuk!

Nu jij alles weet over India, is het tijd om meer te leren over de landen in de wereld! Heb jij bijvoorbeeld al wat meer over Europese landen, zoals Frankrijk, Engeland, Polen en Portugal gelezen? Ook hebben wij geschreven over de leukste weetjes over Curacao en Colombia!

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Volg jij ons al op Instagram?

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn

Wij maken in al onze blogs gebruik van affiliate links. Wanneer jij een aankoop doet via deze links ontvangen wij een klein bedrag, dat ons onder andere helpt de website live te houden en nieuwe content te schrijven.