Tips Voor Wintersport Kleding Wassen!

inpakken reiskoffer reisproducten

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Als je een fan bent van wintersport, weet je hoe belangrijk het is om je wintersportkleding schoon en fris te houden. Maar het wassen van deze speciale kledingstukken kan soms lastig zijn. Geen zorgen, want in dit artikel zullen we je enkele handige tips geven om je wintersportkleding op de juiste manier te wassen. Of je nu je skibroek, handschoenen of thermisch ondergoed wilt schoonmaken, met deze eenvoudige tips zorg je ervoor dat je wintersportkleding er als nieuw uitziet en klaar is voor je volgende avontuur in de bergen!

Tips voor het wassen van wintersport kleding

Wanneer je terugkomt van een avontuurlijke dag op de pistes, is het belangrijk om je wintersport kleding goed te verzorgen en te wassen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je kleding langer meegaat en zijn waterafstotende eigenschappen behoudt. In dit artikel delen we een aantal handige tips om je wintersport kleding op de juiste manier te wassen.

Gebruik de juiste wasmiddelen

Het gebruik van de juiste wasmiddelen is essentieel om ervoor te zorgen dat je wintersport kleding goed gereinigd wordt, zonder dat de waterafstotende eigenschappen worden aangetast. Gebruik altijd een mild wasmiddel dat geschikt is voor delicate stoffen. Vermijd het gebruik van bleekmiddel, aangezien dit de kleuren en de technische eigenschappen van de kleding kan aantasten. Voor technische kleding, zoals skijassen en skibroeken, is het raadzaam om een speciaal wasmiddel te gebruiken dat ontworpen is voor dit soort materialen.

Kies het juiste wasprogramma

Bij het wassen van wintersport kleding is het belangrijk om het juiste wasprogramma te kiezen. Kies voor een programma op een lage temperatuur om ervoor te zorgen dat de kleding niet beschadigd raakt. Gebruik ook een programma voor delicate stoffen, zodat de kleding voorzichtig wordt gereinigd. Daarnaast is het aan te raden om zo min mogelijk te centrifugeren, omdat dit de waterafstotende laag kan aantasten.

Controleer de wasinstructies

Voordat je begint met het wassen van je wintersport kleding, is het belangrijk om de wasinstructies te controleren. Elk kledingstuk kan verschillende instructies hebben, dus het is raadzaam om het label in de kleding te raadplegen. Volg altijd de aanbevolen wastemperaturen om ervoor te zorgen dat de kleding op de juiste manier wordt gereinigd. Daarnaast kunnen er eventuele speciale instructies zijn die je moet opvolgen om de kleding in optimale conditie te houden.

Was de kleding binnenstebuiten

Een handige tip bij het wassen van wintersport kleding is om de kleding binnenstebuiten te wassen. Door de kleding binnenstebuiten te wassen, voorkom je slijtage van de buitenste laag. Dit is vooral belangrijk bij technische kleding met een waterafstotende laag. Daarnaast helpt het ook om de kleuren en prints op de kleding te beschermen.

Was de kleding apart

Om kleurvervaging te voorkomen, is het raadzaam om wintersport kleding apart te wassen. Hiermee voorkom je dat andere kledingstukken de kleuren van de wintersport kleding aantasten. Daarnaast is het belangrijk om schade aan de kleding te voorkomen door ritsen, klittenband en haken. Was daarom de kleding altijd apart en vermijd het wassen van andere kledingstukken samen met de wintersport kleding.

Vermijd het gebruik van wasverzachter

Een belangrijke tip bij het wassen van wintersport kleding is om het gebruik van wasverzachter te vermijden. Wasverzachter kan namelijk de waterafstotende laag van de kleding aantasten. Daarnaast kan het ook het ademend vermogen van de kleding belemmeren. Om ervoor te zorgen dat je wintersport kleding zijn waterafstotende eigenschappen behoudt, is het dus verstandig om geen wasverzachter te gebruiken bij het wassen.

Drogen van wintersport kleding

Na het wassen is het belangrijk om je wintersport kleding op de juiste manier te drogen. Het is aan te raden om de kleding op een lage temperatuur te drogen om schade aan de stoffen te voorkomen. Hang de kleding op een droge plaats om te drogen, bij voorkeur uit direct zonlicht om verkleuring te voorkomen. Het gebruik van een droogtrommel wordt afgeraden, aangezien dit de waterafstotende eigenschappen van de kleding kan aantasten.

Opbergen van wintersport kleding

Wanneer het wintersportseizoen ten einde is, is het belangrijk om je wintersport kleding goed op te bergen. Voordat je de kleding opbergt, maak je het grondig schoon volgens de eerder genoemde wasinstructies. Zorg er ook voor dat de kleding volledig droog is voordat je het opbergt. Vocht kan namelijk schimmel- en geurproblemen veroorzaken. Bewaar de kleding op een droge en goed geventileerde plaats om ervoor te zorgen dat het in optimale conditie blijft.

Reinigen van specifieke kledingstukken

Naast de algemene tips voor het wassen van wintersport kleding, zijn er ook specifieke richtlijnen voor het wassen van bepaalde kledingstukken. Bijvoorbeeld voor skibroeken en jassen met een waterafstotende laag. Het is raadzaam om deze kleding te impregneren met een speciale spray of wasmiddel voor waterafstotende kleding. Deze producten helpen om de waterafstotendheid van de kleding te behouden en kunnen de levensduur van de kleding verlengen. Ook bij het wassen van ski handschoenen en mutsen is het belangrijk om de specifieke wasinstructies te volgen om ervoor te zorgen dat deze kledingstukken goed schoon worden en hun eigenschappen behouden.

Tips voor het behoud van de waterafstotende eigenschappen

Ten slotte zijn er ook een aantal tips die kunnen bijdragen aan het behoud van de waterafstotende eigenschappen van je wintersport kleding. Impregneer de kleding regelmatig, bijvoorbeeld na elke paar wasbeurten of na intensief gebruik. Gebruik hiervoor een spray of wasmiddel specifiek ontworpen voor waterafstotende kleding. Deze producten vormen een nieuwe waterafstotende laag op de stof, waardoor de kleding beschermd blijft tegen vocht en vuil. Daarnaast is het ook belangrijk om de kleding na het wassen in de droogtrommel te drogen. De warmte en luchtcirculatie in de droogtrommel helpen om de waterafstotende laag te reactiveren en te behouden.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je wintersport kleding in optimale conditie blijft en zijn waterafstotende eigenschappen behoudt. Door de juiste wasmiddelen en wasprogramma’s te gebruiken, de kleding binnenstebuiten te wassen en apart te houden van andere kledingstukken, kun je ervoor zorgen dat je wintersport kleding langer meegaat en er als nieuw blijft uitzien. Vergeet ook niet om de kleding op de juiste manier te drogen en op te bergen. Met een goede verzorging kun je nog jarenlang plezier hebben van je wintersport kleding!

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn