Flessen shampoo, douchegel en zonnebrand zijn vaak lastig om mee op vakantie te nemen. En heel eerlijk… dat plastic is natuurlijk niet super milieubewust. Het ergste wat me ooit is overkomen, was de zomervakantie naar Kroatië. Een slecht wegdek zorgde ervoor dat de auto goed heen en weer geschud werd. Eenmaal bij onze camping aangekomen, zat mijn hele shampoo fles over mijn sierraden, make-up en tandenborstel. Niet heel handig dus…Sindsdien ben ik overgestapt op shampoo bars. Ik ga je vertellen waarom we dol zijn op shampoo bars en natuurlijk wat de voordelen en ook nadelen zijn.
Reizen zonder vloeistoffen
Natuurlijk heb ik nu geen last meer van lekkende shampoo flessen in mijn toilettas, maar heel veel shampoos bevatten toevoegingen die absoluut geen must zijn. Hieronder valt heel veel water. Laat die vloeistof weg en je hebt een heerlijke oplossing voor reizigers die ervan houden om alleen met handbagage te reizen.
Daarbij is het de vloeistof die vaak aantikt in gewicht. Extra geld betalen of hopen dat het past in de koffer. Nee dat hoeft allemaal niet meer met shampoo bars. En de geur van de bar is ook nog eens een mega lekker. Kortom: win-win!

Shampoo bars zijn praktisch en duurzaam
Reizen is helaas niet altijd duurzaam. Wel doen we er bij The Green Tourist alles aan om zoveel mogelijk ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. En daar helpt de shampoo bar bij. Ze zitten in een blikje dat herbruikbaar is, of je koopt er een handig zakje bij waarin je de zeep kunt opbergen.
Met een grove rekensom kun je nagaan wat dit scheelt aan afval als je ditmaal ongeveer 2,5 miljoen gezinnen in Nederland zou gebruiken.
Duurzaam, maar ook duur?
Het klopt dat een shampoobar duurder is al een normale shampoo (al hoewel shampoos ook steeds duurder worden). Maar je moet kwaliteit wel vergelijken met kwaliteit. En een betere vraag is dan ook of het je waard is om wellicht wat meer uit te geven en ook de voordelen van het product te laten tellen?

Nadelen van een shampoo bar?!
We zouden niet eerlijk zijn als we zeggen dat er geen nadelen zitten aan de shampoobar. Zo zat mijn eerste shampoo bar, na de eerste keer wassen, zo vast als een deur in het blik. Beginnersfoutje…. Handig is dus eerst de shampoo bar laten opdrogen op de deksel van het blikje. Vervolgens, als hij droog is, kun je hem weer opbergen in het blik. Gelukkig duurt dit drogen niet lang. Heb je daar de tijd niet voor, omdat je onderweg bent? Wikkel je stuk zeep dan in vetvrij papier dan is het probleem opgelost. Ook zijn er tegenwoordig zeephouders of zakjes.
Verder moet je even doorhebben hoe je de bar gebruikt. Gewoon je handen natmaken en inzepen tot je genoeg schuim hebt. Mocht dit niet genoeg zijn, kan je dit meerdere keren herhalen. Die nadelen vallen dus eigenlijk wel mee!