Kerstmarkt Amsterdam: Dit Maakt Het Bijzonder!

inpakken reiskoffer reisproducten

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Een van de meest bijzondere evenementen in Amsterdam tijdens de feestdagen is de Kerstmarkt. Deze bruisende markt trekt elk jaar duizenden bezoekers van over de hele wereld aan. Wat de Kerstmarkt Amsterdam zo uniek maakt, is de combinatie van gezelligheid, traditionele kerstsfeer en talloze kraampjes vol met heerlijk eten, bijzondere cadeaus en prachtige kerstversieringen. Of je nu op zoek bent naar een uniek cadeau voor je geliefden of gewoon wilt genieten van de betoverende sfeer, de Kerstmarkt Amsterdam heeft voor ieder wat wils. Kom deze winter en laat je verrassen door de magie van de Kerstmarkt Amsterdam!

Geschiedenis van de kerstmarkten in Amsterdam

Ontstaan van kerstmarkten in Amsterdam

De traditie van kerstmarkten in Amsterdam dateert al uit de middeleeuwen. Het begon als een manier voor de lokale bevolking om zich voor te bereiden op het kerstfeest door kerstdecoratie, geschenken en lekkernijen te kopen. Destijds werden de kerstmarkten voornamelijk gehouden in de kerken en op de pleinen rondom de kerken.

Evolutie van de kerstmarkten in Amsterdam

In de loop der jaren zijn de kerstmarkten in Amsterdam geëvolueerd en uitgegroeid tot grootschalige evenementen die de hele stad omvatten. Wat ooit begon als kleine markten op enkele locaties, is nu uitgegroeid tot talloze markten verspreid over de stad. De kerstmarkten zijn niet alleen populair onder de lokale bevolking, maar trekken ook vele toeristen van over de hele wereld aan.

Belang van kerstmarkten in Amsterdam

De kerstmarkten in Amsterdam spelen een belangrijke rol bij het creëren van een feestelijke sfeer en het stimuleren van de lokale economie. Ze bieden niet alleen een platform voor lokale handelaren en ambachtslieden om hun producten te verkopen, maar ook een breed scala aan attracties en activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden. De kerstmarkten dragen bij aan de levendige en gezellige ambiance van Amsterdam tijdens de kerstperiode.

Locaties van de kerstmarkten in Amsterdam

Centrum van Amsterdam

Het centrum van Amsterdam is een van de populairste locaties voor kerstmarkten. De grachten en historische gebouwen vormen een betoverend decor voor de markten. Op de verschillende pleinen en straten in het centrum kun je genieten van een breed scala aan kraampjes, waar je unieke kerstproducten kunt kopen, lokale lekkernijen kunt proeven en aan allerlei activiteiten kunt deelnemen.

Amsterdam Westerpark

Het Westerpark is een populaire locatie voor kerstmarkten in Amsterdam. Hier kun je een sfeervolle markt bezoeken waar je kunt genieten van kraampjes vol ambachtelijke producten en lokale lekkernijen. Daarnaast zijn er ook vaak livemuziekoptredens en activiteiten voor kinderen, waardoor het een perfecte bestemming is voor het hele gezin.

Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos staat bekend om zijn prachtige natuur en is tijdens de kerstperiode een ideale locatie voor een kerstmarkt. Hier kun je in een feestelijke sfeer rondwandelen tussen kraampjes met handgemaakte decoraties, traditionele lekkernijen proeven en genieten van verschillende activiteiten, zoals een ritje op de ijsbaan.

Museumplein

Het Museumplein is een van de meest iconische locaties in Amsterdam en biedt tijdens de kerstperiode plaats aan een levendige kerstmarkt. Hier kun je genieten van een breed scala aan kraampjes met unieke kerstcadeaus, kunst en culinaire specialiteiten. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan de nabijgelegen musea, zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, om je culturele ervaring compleet te maken.

Attracties en activiteiten op de kerstmarkten in Amsterdam

Kraampjes met kerstproducten

Op de kerstmarkten in Amsterdam vind je talloze kraampjes waar je unieke kerstproducten kunt kopen. Van handgemaakte kerstdecoraties en ambachtelijke kerstcadeaus tot traditionele lekkernijen, er is voor elk wat wils. Deze kraampjes bieden de mogelijkheid om bijzondere en originele cadeaus te vinden voor je geliefden tijdens de kerstperiode.

Kerstconcerten en optredens

Naast de kraampjes bieden de kerstmarkten in Amsterdam ook een uitgebreid programma met kerstconcerten en optredens. Je kunt genieten van live muziekoptredens van lokale muzikanten en koren, die je helemaal in de kerstsfeer brengen. Deze concerten en optredens dragen bij aan de feestelijke ambiance van de kerstmarkten en zorgen voor extra vermaak voor de bezoekers.

IJsbanen en schaatsmogelijkheden

Een bezoek aan de kerstmarkten in Amsterdam is niet compleet zonder een ritje op de ijsbaan. Op verschillende locaties kun je genieten van schaatsmogelijkheden en ijsbanen, waar zowel kinderen als volwassenen plezier kunnen hebben. Of je nu een ervaren schaatser bent of voor het eerst op het ijs staat, het schaatsen op de kerstmarkten in Amsterdam is een geweldige activiteit voor het hele gezin.

Kinderactiviteiten

De kerstmarkten in Amsterdam hebben ook een scala aan activiteiten die speciaal zijn gericht op kinderen. Van knutselworkshops en kerstverhalen tot meet-and-greets met de kerstman, er is genoeg te doen om de jongere bezoekers te vermaken. Deze kinderactiviteiten zorgen ervoor dat de kerstmarkten een leuke bestemming zijn voor gezinnen tijdens de feestdagen.

Foodtrucks en culinaire specialiteiten

Naast de gebruikelijke kraampjes met kerstproducten, zijn er ook talloze foodtrucks en kraampjes op de kerstmarkten in Amsterdam waar je kunt genieten van culinaire specialiteiten. Van traditionele Nederlandse lekkernijen zoals oliebollen en poffertjes tot internationale gerechten, er is voor iedereen iets lekkers te vinden. Deze culinaire hoogstandjes zorgen ervoor dat een bezoek aan de kerstmarkten in Amsterdam een smaakvolle ervaring is.

Typische kerstproducten op de kerstmarkten in Amsterdam

Handgemaakte kerstdecoraties

Een van de hoogtepunten van de kerstmarkten in Amsterdam zijn de handgemaakte kerstdecoraties. Van prachtig versierde kerstballen tot handgemaakte kerstkransen en houten ornamenten, er is een overvloed aan unieke kerstdecoraties om uit te kiezen. Deze ambachtelijke producten voegen een persoonlijk en authentiek tintje toe aan je kerstversiering.

Traditionele lekkernijen

Naast kerstdecoraties vind je op de kerstmarkten in Amsterdam ook een breed scala aan traditionele lekkernijen. Denk aan oliebollen, warme wafels, chocolade, Nederlandse kaas en nog veel meer. Deze heerlijke lekkernijen vormen een essentieel onderdeel van de kerstsfeer en bieden de perfecte gelegenheid om te genieten van de lokale culinaire tradities.

Ambachtelijke kerstcadeaus

Als je op zoek bent naar unieke kerstcadeaus, dan zit je goed op de kerstmarkten in Amsterdam. Hier vind je kraampjes vol ambachtelijke kerstcadeaus, zoals handgemaakte sieraden, keramiek, kleding, kunstwerken en meer. Deze ambachtelijke producten zijn vaak uniek en laten je toe om iets speciaals en origineels te vinden voor je dierbaren.

Kerstsfeer en decoraties in Amsterdam

Verlichting en kerstversieringen

Tijdens de kerstperiode wordt Amsterdam omgetoverd tot een feestelijk verlichte stad. De straten, pleinen en gebouwen worden versierd met kleurrijke verlichting en kerstversieringen, wat bijdraagt aan de magie van de kerstmarkten. Het is een lust voor het oog om door de straten van Amsterdam te wandelen en te genieten van de prachtige verlichting tijdens de feestdagen.

Sfeervolle pleinen en straten

De kerstmarkten in Amsterdam vinden plaats op sfeervolle pleinen en straten, die extra worden versierd en omgetoverd tot gezellige kerstmarkten. De levendige kraampjes, het geluid van kerstmuziek en de gezellige drukte zorgen voor een unieke sfeer waarin je je meteen thuis voelt. Het is een genot om rond te wandelen en de warmte en gezelligheid in de lucht te voelen.

Kerstbomen en kerststallen

Kerstbomen en kerststallen zijn prominente decoraties op de kerstmarkten in Amsterdam. Je vindt prachtig versierde kerstbomen die het centrale middelpunt vormen van de kerstmarkten. Daarnaast worden er ook kerststallen opgezet, waar je kunt genieten van een traditioneel kersttafereel met Jozef, Maria, het kindje Jezus en de dieren.

Beroemde kerstmarkten in Amsterdam

Amsterdam Light Festival Christmas Market

Het Amsterdam Light Festival Christmas Market is een van de beroemdste kerstmarkten in Amsterdam. Het vindt plaats in het centrum van de stad en biedt een breed scala aan kraampjes met kerstproducten, culinaire specialiteiten en leuke activiteiten. Het hoogtepunt van deze markt is de spectaculaire lichtinstallaties die de grachten van Amsterdam verlichten tijdens het Amsterdam Light Festival.

Winter Village Amsterdam

Winter Village Amsterdam is een gezellige kerstmarkt die plaatsvindt in het Amsterdamse Bos. Hier kun je genieten van een sfeervolle ambiance met kraampjes, een schaatsbaan en verschillende activiteiten. De kerstmarkt in Winter Village Amsterdam biedt een unieke mix van kerstproducten, culinaire hoogstandjes en vermaak voor het hele gezin.

Pure Markt Kerst Festival

Het Pure Markt Kerst Festival is een jaarlijks terugkerend evenement waar je kunt genieten van een culinaire kerstmarkt. Hier vind je een breed scala aan kraampjes met ambachtelijke en biologische producten, zoals kaas, brood, vleeswaren, chocolade en nog veel meer. Het is een paradijs voor fijnproevers en liefhebbers van kwaliteitsvoedsel.

Amsterdamse Winterparade

De Amsterdamse Winterparade is een groot winterfestival in het Westerpark. Het biedt niet alleen een kerstmarkt, maar ook een grote ijsbaan, verschillende pop-uprestaurants en een variatie aan entertainment. Van live muziek en theatervoorstellingen tot filmvertoningen en silent disco’s, er is genoeg te doen en te zien op de Amsterdamse Winterparade.

Tips voor een bezoek aan de kerstmarkten in Amsterdam

Draag warme kleding

Het kan behoorlijk koud zijn tijdens de kerstperiode in Amsterdam, dus het is belangrijk om warme kleding te dragen wanneer je de kerstmarkten bezoekt. Laagjes, warme jassen, sjaals en handschoenen zijn essentieel om comfortabel te blijven tijdens je bezoek.

Plan je bezoek in het weekend

De kerstmarkten in Amsterdam kunnen behoorlijk druk worden, vooral in het weekend wanneer zowel de lokale bevolking als toeristen de markten bezoeken. Het is daarom slim om je bezoek te plannen op een doordeweekse dag als je de drukte wilt vermijden. Als je de drukte juist wilt ervaren, is het weekend de beste tijd om te gaan.

Proef lokale lekkernijen

Een bezoek aan de kerstmarkten in Amsterdam is niet compleet zonder het proeven van de lokale lekkernijen. Oliebollen, poffertjes, erwtensoep en glühwein zijn slechts enkele van de traditionele delicatessen die je kunt proberen. Vergeet niet om jezelf te trakteren op deze heerlijke lekkernijen tijdens je bezoek.

Bezoek de kerstmarkt ’s avonds voor de verlichting

Om optimaal te genieten van de feestelijke sfeer van de kerstmarkten in Amsterdam, is het aan te raden om een bezoek te brengen in de avonduren. De verlichting en kerstversieringen komen pas echt tot hun recht wanneer de zon ondergaat en de stad in een zee van kleur en licht wordt gehuld.

Kerstmarkt Amsterdam: Dit maakt het bijzonder!

Unieke sfeer en ambiance

De kerstmarkten in Amsterdam bieden een unieke sfeer en ambiance die je in geen enkele andere stad zult vinden. De mix van historische gebouwen, prachtige grachten en feestelijke decoraties zorgen voor een betoverende omgeving waarin je je meteen ondergedompeld voelt in de kerstsfeer.

Variatie aan producten en activiteiten

Wat de kerstmarkten in Amsterdam bijzonder maakt, is de grote variatie aan producten en activiteiten die worden aangeboden. Of je nu op zoek bent naar kerstdecoraties, ambachtelijke cadeaus, culinaire hoogstandjes of entertainment, er is voor elk wat wils. Deze veelzijdigheid maakt Amsterdam een topbestemming voor kerstliefhebbers.

Mogelijkheid om lokale kunstenaars en ambachtslieden te ontmoeten

Op de kerstmarkten in Amsterdam krijg je de kans om lokale kunstenaars en ambachtslieden te ontmoeten en hun werk te bewonderen. Door direct bij hen te kopen, steun je de lokale economie en draag je bij aan het behoud van ambachtelijke producten en tradities.

Internationale invloeden op de markten

Amsterdam is een internationale stad en dit is terug te zien op de kerstmarkten. Naast traditionele Nederlandse producten en activiteiten, vind je hier ook invloeden uit andere landen. Zo kun je genieten van Duitse glühwein, Engelse mince pies en Italiaanse delicatessen. Deze internationale invloeden geven de kerstmarkten in Amsterdam een uniek karakter.

Kerstmarkt tradities in Amsterdam

Sinterklaas en Zwarte Piet

In Nederland wordt de kerstperiode voorafgegaan door de viering van Sinterklaas op 5 december. Dit is een traditioneel Nederlands feest waarbij Sinterklaas en zijn assistenten, de Zwarte Pieten, cadeautjes uitdelen aan kinderen. Hoewel Sinterklaas en de kerstman verschillende tradities hebben, maken Sinterklaas en Zwarte Piet vaak nog steeds deel uit van de kerstmarkten in Amsterdam.

Kerstman en zijn rendieren

Naast Sinterklaas speelt ook de kerstman een belangrijke rol tijdens de kerstmarkten in Amsterdam. Samen met zijn rendieren en zijn helpers de elfen, brengt de kerstman cadeautjes naar kinderen over de hele wereld. Op de kerstmarkten in Amsterdam kun je vaak de kerstman ontmoeten en met hem op de foto gaan.

Oliebollen en Glühwein

Het eten en drinken van oliebollen en glühwein zijn traditionele kerstmarktdelicatessen in Nederland. Oliebollen zijn zoete gefrituurde deegballen, vaak gevuld met rozijnen, die warm worden gegeten tijdens de kerstperiode. Glühwein is een warme drank op basis van rode wijn, op smaak gebracht met kruiden en specerijen, en wordt vaak gedronken om op te warmen tijdens de koude winterdagen.

Conclusie

De kerstmarkten in Amsterdam bieden een unieke en feestelijke ervaring voor bezoekers tijdens de kerstperiode. Met hun diverse locaties, attracties, producten en tradities maken ze Amsterdam een bijzondere bestemming voor kerstliefhebbers. Of je nu wilt genieten van de sfeervolle ambiance, unieke kerstproducten wilt kopen, traditionele lekkernijen wilt proeven of lokale kunstenaars wilt ontmoeten, de kerstmarkten in Amsterdam hebben voor elk wat wils. Kom en dompel jezelf onder in de magie van de kerstmarkten in deze prachtige stad!

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn