Bosbranden in Europa, komen ze naar Nederland?

inpakken reiskoffer reisproducten

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Het gaat de laatste jaren helaas steeds meer over bosbranden in Europa. Zo zijn binnen Europa landen als Portugal, Frankrijk, Spanje en Duitsland al getroffen door grote bosbranden. Deze branden hebben een verwoestend effect op de natuur, de mens en de dieren. Vaak blijft er niets meer over van de daarvoor super mooie Europese natuur.

bosbrand in europa

Oorzaak van de bosbranden in Europa

Maar wat is nu de oorzaak van deze bosbranden in Europa? Dit hebben we voor je uitgezocht! Het ontstaan van een bosbrand kan erg veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van een bosbrand in Europa zijn:

 • Warm weer
 • Droogte
 • Mensen

Een van de belangrijkste redenen is de klimaatverandering. Naarmate de wereld warmer wordt, wordt het droger, en dat maakt de omstandigheden rijp voor bosbranden.

Bij mensen als oorzaak voor de bosbranden in Europa moet je denken aan het barbecueën, roken of weggooien van andere brandende materialen in het bos. Steeds meer mensen trekken naar plattelandsgebieden waar bossen zijn. Dit betekent dat er meer mogelijkheden zijn voor mensen om brand in een van de Europese bossen te veroorzaken, hetzij per ongeluk of opzettelijk.

Wat de oorzaak ook is, het eindresultaat is hetzelfde: onomkeerbare schade aan onze o zo mooie Europese natuur.

Aantal bosbranden in Europa en worden dit er meer?

Het aantal bosbranden in Europa is de afgelopen jaren erg toegenomen. In 2018 waren er alleen in Portugal al ruim 7.500 bosbranden. Dit is een enorme stijging ten opzichte van de 2.000 Bosbranden die zich in 2017 in het land voordeden.

Ook dit jaar is het aantal en de grootte van de bosbranden in Europa enorm. Ook al is het pas zomer, alleen al in Portugal is dit jaar meer dan 2000 hectare bos verloren gegaan door brand.

Dit is een enorme toename ten opzichte van de voorgaande jaren. En hiermee stopt het slechte nieuws helaas niet, er wordt namelijk gevreesd dat er in de toekomst alleen nog maar meer bosbranden in Europa zullen ontstaan.

bosbrand in europa

Welk effect heeft een bosbrand op de natuur?

Een bosbrand kan enorme schade toebrengen aan de natuur. In het beste geval verbrandt een brand alleen de bladeren van bomen, maar in het ergste geval kan een heel bos verwoest worden. Een bosbrand in Europa kan hectaren land verwoesten en niets dan as en verschroeide aarde achterlaten. Zoals je zult begrijpen heeft dit een onomkeerbaar negatief effect op het gehele ecosysteem van de Europese bossen.

Welk effect heeft een bosbrand op mens en dier?

De effecten van een bosbrand in Europa zijn voor mens en dier zowel lichamelijk als psychisch. Mensen die in de buurt van een bosbrand zijn geweest, kunnen bijvoorbeeld last krijgen van rookinhalatie en brandwonden. Daarnaast kunnen ze ook angst en stress ervaren als gevolg van wat ze hebben meegemaakt.

Dit zelfde geldt ook voor de dieren die in de Europese bossen leven. Daarnaast komt er voor deze dieren bij dat wanneer een bosbrand hun thuis vernietigt ze vaak nergens anders heen kunnen. Dit kan leiden tot verhongering, omdat er geen voedsel of water meer is.

boomstronk in het vuur in Europees bos

Komen bosbranden in Nederland?

Is het mogelijk dat er in de toekomst ook in Nederland een bosbrand ontstaat? Helaas lijkt dit steeds waarschijnlijker, dit door de opwarming van onze aarde. De zomers worden hierdoor warmer en droger, wat maakt dat een bosbrand sneller ontstaat.

Daarnaast komen er door de klimaatverandering ook meer extreme weersomstandigheden zoals hittegolven. Dus hoewel we in Nederland gelukkig nog geen grote bosbrand hebben gehad, wordt het steeds waarschijnlijker dat dit in de toekomst wel gebeurt.

Waar in Nederland kunnen grote bosbranden ontstaan?

De meest waarschijnlijke plaatsen in Nederland waar grote bosbranden kunnen ontstaan zijn:

 • De Veluwe
 • De duinen langs de Noordzeekust
 • Twente
 • Limburg

Dit zijn allemaal gebieden waar grote bossen voorkomen. Bovendien komen er in deze gebieden ook veel bezoekers, waardoor de kans op het ontstaan van een brand toeneemt.

Effect van een bosbrand op Nederland

Als er in Nederland een bosbrand zou ontstaan, zou dat een verwoestend effect hebben. Dit komt omdat Nederland een zeer dichtbevolkt land is en er veel huizen dicht bij bossen staan. Bovendien is de Nederlandse economie sterk afhankelijk van de landbouw, dus een brand in een van de bossen zou grote gevolgen kunnen hebben.

veluwe schaap in bos Nederland

Hoe bosbranden voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die kunnen worden gedaan om bosbranden in Europa te voorkomen:

 • Het gebruik van vuur in bossen beperken of verbieden
 • De bewaking van bossen opvoeren
 • Mensen beter voorlichten over de risico’s van bosbranden
 • Brandgangen in bossen aanleggen

Wat kunnen wij doen om bosbranden te voorkomen?

Wij kunnen uiteraard ook ons steentje bijdragen om bosbranden in Europa te voorkomen. Dit kunnen we doen door:

 • Niet te barbecueën in bossen
 • Niet te roken in het bos
 • Geen brandende materialen in bossen weg te gooien
 • Verdacht gedrag in bossen te melden bij de autoriteiten

Kom ook in actie

Help jij, net als wij van The Green Tourist, mee om onze mooie (Europese) bossen te beschermen? Samen kunnen we ervoor zorgen dat de volgende generaties ook kunnen genieten van al het moois wat onze wereld te bieden heeft!

Lees hier meer over:

Anti blaren sokken / Waterschoenen kopen / Tulpenvaas

Stressloos op reis?

Ontvang onze inpaklijst met benodigde spullen en vergeet niets!
Contact Us

Bevestig

Hola! Wij zijn Sten & Wietse.

Wij creëren graag content met tips voor must-see’s voor reisbestemmingen over de hele wereld, reviews over reis-essentials en nog veel meer…

Dit alles zodat jij zo veel mogelijk kan genieten van je avonturen!

Neem contact met ons op

Wij geloven dat duurzaamheid en reizen te combineren zijn